0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XVIII), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* JURESCU, Costache. Din satul Todireni, comuna Stăniţa, Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare

* LAIU, Eugeniu. Născut la 20 iunie 1894, în comuna Bârgăuani, Neamţ. Mitropolit al Bucovinei (sediul la Cernăuţi). Arestat în 1949, pentru acţiuni duşmănoase faţă de regimul comunist.

* LAZĂR, Dumitru I. Născut la 26 octombrie 1934, în comuna Breaza, Suceava. Din oraşul Târgu Neamţ. Arestat pentru răspândire de cărţi religioase. Condamnat la închisoare (sentinţa 10/9 ianuarie 1965).

* LAZĂR, Gheorghe. Din judeţul Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare.

* LĂPUŞNEANU, Ecaterina. Din oraşul Roman, Neamţ. Arestată. Condamnată la închisoare.

* LĂZĂRESCU, Alexandru. Din judeţul Neamţ. Inginer. Arestat în 1959. Condamnat la 16 ani închisoare, în urma unei înscenări a Securităţii. Detenţia la penitenciarele Jilava, Gherla şi lagărul Periprava. Graţiat în 1964 cu Decretul 411.

* LEHOTSCHI, Domnica. Născută la 25 ianuarie 1940, în satul Davideni, comuna Ţibucani, Neamţ. Domiciliu obligatoriu, de la 18 iunie 1951.

* LETONIA, Alois. Din oraşul Roman, Neamţ. Arestată. Condamnată la închisoare.

* LEVARDA, Constantin. Din comuna Horia,  Neamţ. Ţăran. Arestat pentru răspândire de manifeste anticomuniste. Condamnat la închisoare, în 1953.

* LEVARDA, Vasile. Din satul Cordun, Neamţ. Arestat pentru răspândire de manifeste P.N.Ţ. Condamnat la închisoare, în 1950.

* LUCACI, Dumitru. Directorul Seminarului Franciscan din oraşul Roman,  Neamţ. Arestat în 1950

* LUCACI, Gheorghe I. Din comuna Sagna, Neamţ. Ţăran. Arestat pentru difuzarea de manifeste cu caracter naţional-ţărănist. Judecat cu lotul Miron Gheorghe. Condamnat la închisoare, în 1950.

* LULU, Coroamă. Numele său figurează într-un lot de persoane din judeţul Neamţ, condamnate la închisoare (sentinţa 166/1950) în legătură cu organizaţia “Gărzile Decebal”.

* LULU, Maria. Funcţionară. Numele său figurează într-un lot de persoane din judeţul Neamţ, condamnate la închisoare (sentinţa 166/1950) în legătură cu organizaţia “Gărzile Decebal”.

* LUNGU, Felicia. Din oraşul Roman, Neamţ. Arestată. Condamnată la închisoare.

* LUNGU, Gheorghe. Din comuna Ceahlău, Neamţ. Ţăran. Arestat. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, în septembrie 1951, pentru sprijinirea grupului de partizani din organizaţia “Gărzile Decebal”. Detenţia la penitenciarul Gherla şi lagărele din bălţile Dunării.

* LUNGU, Vasile. Din comuna Spiridoneşti, Neamţ. Arestat. Condamnat la 3 luni muncă silnică cu Decretul 417 din 1951.

* LUPU, Polina. Născută în oraşul Piatra Neamţ. Arestată. Condamnată la închisoare, în 1949. I-a fost semnalată prezenţa la penitenciarul Iaşi.

* LUPU, Şuro Blima. Născută la 23 octombrie 1901, în oraşul Piatra Neamţ. Din Bucureşti. Arestată pentru activitate sionistă. Condamnată la închisoare, în 1952. După  eliberare a fost lăsată să plece în Israel (toamna anului 1956).

* MAFTEI, Mihai C. Născut la 2 martie 1928, în comuna Boghicea – Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, pentru deţinere ilegală de armament. A murit în timpul detenţiei, în 1954, din cauza condiţiilor de exterminare la care a fost supus.

Articolul precedentCum a devenit Acarul Păun ţap ispăşitor?
Articolul următor„Întâlnește-ți prejudecata!”, la Roman