0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XI), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* DRAGOMIR, Silviu N. Născut la 4 octombrie 1930, în Roman. Fiu şi nepot de preoţi. Elev. Împreună cu colegii săi, Stegaru Emilian, Socor Ovidiu şi Anton Teodor, la festivitatea de 1 mai 1948, au luat portretul lui Stalin şi, mimând o procesiune de înmormântare, l-au plimbat pe culoarele şcolii până în clasă, unde l-au aşezat cu capul în jos şi cu faţa la perete. S-a eliberat un mandat de arestare (5.184/14 august 1948) şi copiii au fost daţi în urmărire. Silviu Dragomir a stat ascuns până în ziua procesului, când s-a prezentat în boxă alături de colegii săi. Condamnat la un an închisoare pentru că, prin gestul său, “a încercat să facă agitaţie împotriva formei de guvernământ, rezultând un pericol social”.

* DUMITRESCU, Gheorghe I. Născut la 4 aprilie 1892, în Popeşti (Olt). Din Târgu Neamţ. Funcţionar. Arestat la 27 august 1959. A murit în penitenciarul Gherla după 6 luni, la 23 februarie 1960.

* DUMITRIU, Constantin I. Din Neamţ. Arestat. Condamnat.

* DUMITRIU, Vasile I. Din Ţibucani. Ţăran. Arestat. Judecat în 1953 în procesul organizaţiei “Frontul Patriei”. Condamnat.

* DUMITRU, Andrei. Născut în 1888. Din Războieni. Ţăran. Arestat. A murit la penitenciarul Aiud, în 1947.

* ENE, Ioan I. Născut la 1 august 1915, în Roman. Ofiţer activ. A luptat pe ambele fronturi. În 1946 a fost scos din armată. Arestat în 1947 şi ţinut un an în penitenciarul Piteşti fără să fie condamnat.

* EPURE, Gheorghe. Din Piatra Neamţ. Arestat în 1948 de Securitatea Iaşi. Detenţia la penitenciarul Suceava.

* EVGHENIA. Călugăriţă la Mănăstirea Văratec. Arestată în 1957.

* FARCAŞ, Anton. Din Săbăoani. Ţăran. Arestat în 1950. Judecat în acelaşi lot cu Miron Gheorghe. Condamnat la închisoare, pentru discuţii duşmănoase, răspândire de manifeste anticomuniste şi încercarea de reorganizare a PNŢ.

* FASOLĂ, Andrei. Din Roman. Arestat. Condamnat la închisoare.

* FASOLĂ, Teodor. Din judeţul Roman. Arestat. Condamnat la închisoare.

* FERENTZ, Ion I. Născut la 15 mai 1901, în Ceahlău. Arestat la 15 august 1952. A murit din cauza condiţiilor de exterminare, în lagărul Galeş, la 15 decembrie 1952.

* FIERĂSTRĂU, Gherasim. Din Neamţ. Arestat. Condamnat.

* FLOAREŞ, Aurel. Din Roman. Student. Arestat în 1948. Judecat cu lotul legionar “Răzleţii”. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 10 ani închisoare, pentru uneltire contra ordinii sociale. Detenţia la penitenciarele Suceava şi Aiud.

* FLONDOR, Baron. Arestat. Condamnat la închisoare administrativă. În perioada 1952-1954 s-a aflat în lagărul de la Bicaz.

* FLONDOR, Alexandru N. Născut la 4 februarie 1902, în Noua Suliţă, Cernăuţi. Nepotul lui Iancu Flondor, luptător cunoscut pentru unirea Bucovinei cu ţara mamă. Inginer agronom. La 3 martie 1949 a fost dus cu domiciliu obligatoriu la Piatra Neamţ. Arestat în 1959 împreună cu alte 10 persoane, la Piatra Neamţ, de Securitatea Bacău. Întreg lotul a fost supus torturilor la Securitate, pentru a se denunţa unii pe alţii şi pentru a se autodemasca recunoscând că: au purtat discuţii cu privire la un eventual război ce ar urma să răstoarne orânduirea socialistă. Judecaţi de Tribunalul Militar Iaşi. Flondor Alexandru a fost condamnat la 25 de ani muncă silnică. A murit în timpul detenţiei.

* FLOREA, Paul. Născut la 26 iunie 1909, în comuna Teiului. Preot. A slujit în Basarabia (Trifăneşti), Bucureşti şi în Tătărăştii de Jos, Teleorman. Arestat în 1953. Condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la 25 de ani muncă silnică. I s-a redus pedeapsa şi în 1960 a fost scos din închisoare şi trimis cu domiciliu obligatoriu în Borduşani, Ialomiţa. I s-a permis să se întoarcă acasă în 1963.

* FLORESCU, Octavian. Din Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare, pentru răspândire de manifeste şi încercarea de reorganizare a PNŢ.

* FOCŞA, Gheorghe. Din Roman. Arestat. Condamnat.

* FUIOAGĂ, Gheorghe D. Din Ştefan cel Mare. Arestat în 1953. Anchetat la Securitatea Bacău. Condamnat ca membru al organizaţiei subversive “Frontul Patriei”.

Articolul precedentEPOCA DE PIATRA NEAMŢ
Articolul următorSărbătorile religioase, bucuria cerşetorilor