0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (VIII), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* CONSTANTINESCU, Mihai. Născut la 8 martie 1911, în Miclăuşeni – Roman. Preot-paroh. Arestat în 1950, pentru ,,uneltire contra ordinii sociale”. A trecut prin penitenciarele Aiud, Văcăreşti, Jilava şi Iaşi. Eliberat după 5 ani de detenţie.

* CONUŢ, Martinian. Călugăr la Mănăstirea Slatina şi Mănăstirea Durău. Arestat în 1951, în lotul Schitului Durău, pentru sprijinirea organizaţiei de partizani “Gărzile Decebal”.

* CORBU, Mihai D. Născut la 15 noiembrie 1887, la Căciuleşti – Neamţ. Moşier. Arestat de Securitate. Domiciliu obligatoriu, de la 5 martie 1949. A murit, în timpul executării pedepsei, la 7 octombrie 1956.

* CORDUNEANU, Gheorghe. Născut la 10 mai 1898, în Şerbeşti – Neamţ. Arestat la 22 februarie 1950. Condamnat la 15 ani închisoare. A murit în 1962, în timpul detenţiei.

* CORDUNEANU, Nifon Nicolae. Născut la 19 iulie 1916. Arhimandrit. Secretar la Mănăstirea Neamţ. Arestat în 1959. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, la 6 ani închisoare. A trecut prin penitenciarele Bacău, Jilava şi Gherla.

* COROAMĂ, Dumitru. Din Girov – Neamţ. General. A găzduit întâlnirea dintre Sima şi Moruzov, în 1939. La 5 septembrie 1940 a fost numit Comandant al Capitalei. A contribuit la înlăturarea Regelui Carol al II-lea şi consolidarea puterii lui Ion Antonescu. Ministru al Apărării Naţionale până la 27 ianuarie 1941, când a fost înlocuit cu I. Iacobici. Arestat după 1944 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. A trecut prin penitenciarele Jilava şi Aiud. Eliberat (grav bolnav) cu Decretul de graţiere 411 din 1964.

* COROAMĂ, Lulu. Din Piatra Neamţ. Funcţionar. Arestat în 1949.

* COSMA, Grigore. Născut în Săcăluşeşti – Neamţ. Preot ortodox la Vorniceşti – Botoşani. Arestat. Condamnat.

* COSTACHE, Mihaela-Zamfira Gh. Născută la 13 noiembrie 1952, la Cheile Bicazului. Din Constanţa. Domiciliu obligatoriu, împreună cu părinţii, un an şi 7 luni, la Bicaz.

* COSTRIŢ, Alexandru. Din Neamţ. Condamnat.

* COVALI, Eduard. Din Neamţ. Arestat cu grupul F.D.C., în 1948, Torturat în timpul anchetei la Securitate. Condamnat.

* COZMA, Alecu. Ţăran. Omorât de Securitate, în 1953, la Grumăzeşti – Neamţ, în timpul răscoalei din comună împotriva colectivizării. (A fost închis 10 ani, în U.R.S.S.)

* COZĂRESCU, Epifania. Din Roman. Condamnatã.

* COZĂRESCU, Julieta. Din Roman. Condamnatã.

* COZMA, Aurel. Căpitan. Prizonier în U.R.S.S., a refuzat sã intre în diviziile alcătuite de Ana Pauker. Eliberat după 10 ani, a revenit în ţară. A încercat să fugă în Occident, dar a căzut într-o cursă a Securităţii. Arestat. Condamnat la 10 ani închisoare. A reuşit să evadeze de la Canal şi s-a adăpostit la o rudă, în Oşlobeni – Neamţ. Descoperit de Securitate, a avut loc o luptă, în care a reuşit să doboare doi securişti, după care, dându-şi seama că nu are şanse să scape, s-a împuşcat.

* CRĂCIUN, Dumitru. Din Timişeşti – Neamţ. Preot. Arestat. Condamnat.

* CRĂCIUN, Felicia. Din Neamţ. Condamnatã.

* CRĂCIUN, Ion. Din Neamţ. Ţăran. Condamnat

* CRĂCIUN, Iosif I. Născut la 12 martie 1912, în Hangu – Neamţ. Din Călugăreni – Neamţ. Muncitor. Arestat la 10 septembrie 1949, pentru propagandă anticomunistã. A murit la 6 octombrie 1951, la penitenciarul Gherla.

* CRĂCIUN, Vasile. Din Neamţ. Ţăran. Condamnat.

* CREANGĂ. Preot, fost stareţ la Mănăstirea Sihăstria. Duhovnic la Mănăstirea Văratec. Condamnat la temniţă grea, în 1954. Detenţia la penitenciarul Aiud.

* CREŢU, Ion. Din Târgu Neamţ. Comisar. Arestat la 20 iulie 1948. A trecut prin penitenciarul Jilava şi a murit în penitenciarul Făgăraş, în 1950.

Articolul precedentCărţi în pregătire: „La poalele Pionului – comuna Ceahlău, crâmpeie de istorie”
Articolul următorStrada Mărășești, strada groazei

1 COMENTARIU

  1. Cu scopurile urmatoare: rescrierea adevaratei istorii a oranduirii comuniste,
    cunoasterea adevarului, aprecierea eroilor romani etc
    avem initiativa_intrebarile urmatoare:

    Intrebare1: ¿ Preotul Dumitru CRACIUN, preot paroh al Satului nostru Timisesti, la ce data in oranduirea comunista a fost arestat ?
    Intrebare2: ¿ Preotul Dumitru CRACIUN la ce data a fost inchis in temnitele comuniste ?
    Intrebare3: ¿ Preotul Dumitru CRACIUN dupa cat timp de detentie in temnitele comuniste a fost eliberat ?
    Intrebare4: ¿ Preotul Dumitru CRACIUN la ce data a fost eliberat din temnitele comuniste ?
    Intrebare5: ¿ Au ramas nedistruse in arhiva Primariei Timisesti actele_marturiile_dovezile de la condamnarea si arestarea in oranduirea comunista a preotului Dumitru CRACIUN ?
    Intrebare6: ¿ Cine era primar / presedinte la Sfatul Popular Timisesti cand a fost condamnat si arestat in oranduirea comunista preotul Dumitru CRACIUN ?
    Intrebare7: ¿ Cine era viceprimar / vicepresedinte la Sfatul Popular Timisesti cand a fost condamnat si arestat in oranduirea comunista preotul Dumitru CRACIUN ?
    Intrebare8: ¿ Cine era sef de Post Militie Timisesti cand a fost condamnat si arestat in oranduirea comunista preotul Dumitru CRACIUN ?
    Intrebare9: ¿ Cine era secretar la Sfatul Popular Timisesti cand a fost condamnat si arestat in oranduirea comunista preotul Dumitru CRACIUN ?
    Intrebare10: ¿ Cine dirijeaza_coordoneaza_organizeaza in oranduirea ciacapitalism nepublicarea adevarului istoric despre condamnarea si arestarea in oranduirea comunista a preotului Dumitru CRACIUN ?

    Pentru toate victimele ale temnitelor comuniste sunt valabile aceste intrebari.

    DATA: 23:49 27.07.2013
    EXP.: Initiative™ Timisesti

Comentariile sunt închise.