0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (III), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ATANASE, Alexandru Dincă. Arhiereu, vicar patriarhal, cu titlul „Bârlădeanul“, locţiitor de episcop al Râmnicului din 1945. A fost scos din funcţie după 1948 şi obligat să intre în Mănăstirea Neamţ.

* AVARVAREI.  Din Piatra Neamţ. A fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi şi a trecut prin închisorile din Suceava şi Aiud.

* AVASILOAIEI.  Elevă din Piatra Neamţ. Arestată în 1948 (la vârsta de 14 ani şi 6 luni), a fost condamnată şi a trecut prin închisorile din Iaşi, Jilava şi Mislea.

* AVĂDANEI, Constantin I. Ţăran, născut în 1909, din comuna Dobreni, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 15 august 1952 pentru că n-a lucrat o bucată de teren. Condamnat la un an de închisoare, a murit pe 5 martie 1953 în temniţa din Văcăreşti.

* AVĂDANEI, Marin. Învăţător din judeţul Neamţ. A murit în închisoarea din Aiud în mai 1953.

* AVĂDANEI, Nicolae I. Fratele lui Constantin Avădanei, născut pe 13 august 1921 la Dobreni, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 12 iulie 1948 la Iaşi, condamnat la 2 ani de închisoare (sentinţa din 22.03.1949) şi închis în penitenciarul din Suceava. Pe data de 19 aprilie 1949 a fost trimis la Aiud, unde a murit în 7 mai 1950.

* ARTENIA. Călugăriţă de la Mănăstirea Văratec, izgonită din mănăstire (împreună cu alte maici). A fost arestată în 1958 şi a trecut prin închisoarea de la Miercurea-Ciuc.

* ASLAN, Elena. Din Roman. A fost arestată

* ASTANEI, Gheorghe. Din Neamţ. A fost condamnat. 

* ASULTANEI, Dumitru. Din Roman. A fost condamnat.

AVÂRVARI. Din Târgu Neamţ. A trecut, condamnat, prin închisoarea din Aiud.

* AXENTE, Dragoş Doru. Fiu de profesor, elev la Liceul „Roman Vodă“din Roman, şeful clasei a XII-a. A fost arestat, cu un grup de 10 colegi, pentru că a refuzat să participe la lecţiile profesorului marxist Dobas (secretarul organizaţiei de partid şi omul Securităţii). Condamnat, s-a aflat după 1957 în închisoarea din Gherla.

* AZOIŢEI. Ţăran din comuna Păstrăveni, judeţul Neamţ. A fost condamnat pentru „uneltire împotriva regimului comunist“.

* BACIU, Constantin T. Din judeţul Neamţ. A fost condamnat şi a trecut pe la Bacău, Jilava şi Aiud.

* BACOŞCĂ, Gheorghe. Din comuna Sagna, judeţul Neamţ. A fost condamnat de Tribunalul Militar Galaţi la 2 ani de închisoare, în urma unui proces înscenat, fiind acuzat de rebeliune şi deţinere de armament (împreună cu un grup de săteni şi preoţi catolici).

* BADY, Menahem H. Jurist şi ziarist din Roman. A fost condamnat în 1950 ca sionist şi închis la Jilava şi Caransebeş.

* BALIU, Elena. Din Piatra Neamţ. A fost condamnată în 1949 şi a trecut, bolnavă, pe la închisoarea din Mislea.

* BALIU, Olga. Din Piatra Neamţ. A fost arestată în 1948, condamnată de Tribunalul Militar Iaşi în 1949 şi a trecut pe la Jilava şi Mislea.

* BALTAZAR, Ilie.  Preot romano-catolic, paroh la Biserica „Sf. Iosif“, născut în Bucureşti. A fost arestat în 1949 şi anchetat la Ministerul de Interne (în aceeaşi perioadă cu episcopul Vasile Aftenie). După eliberare a funcţionat ca preot la Roman, plecând ulterior în Germania, unde a murit în 1995.

* BATALIUC. Maior din Piatra Neamţ. A fost anchetat în 1947 la Ministerul de Interne.

* BĂLAN, Ion. Născut pe 25 ianuarie 1900 în Davideni. A fost arestat pe 10 septembrie 1959 şi condamnat la 4 ani de închisoare pentru propaganda făcută împotriva colectivizării şi a regimului comunist.

* BĂLAN, Nicolae. Funcţionar, originar din comuna Brusturi-Drăgăneşti, judeţul Neamţ. A fost arestat şi i s-a impus domiciliu obligatoriu, unde a murit în 1956.

* BĂLAN, Pantelimon. A fost arestat în 1958, în lotul de la Mănăstirea Neamţ. În 1959 se afla la Gherla.

* BÂRZU, Gogu. Ţăran din Roşiori, judeţul Neamţ. A fost arestat în 1950, împreună cu un grup organizat de Gheorghe Miron, care a răspândit manifeste cu un conţinut anticomunist.

Articolul precedentPoliticienii din Târgu Neamț prezenţi la Ziua Eroilor
Articolul următorBani din taxa pe pășunat