0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (II), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ANDRONIC, Cezar. Preot ortodox, născut pe 20 iulie 1902 în Călugăreni, judeţul Neamţ, paroh în Galu, Vânători-Neamţ şi apoi în Piatra-Neamţ. A fost arestat în 1948 şi condamnat de Tribunalul Militar Iaşi (sentinţa nr. 353 din 22.03.1949) la 12 ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică. A fost eliberat în 1955 de la închisoarea din Aiud, dar i s-a stabilit domiciliu obligatoriu la  Răchitoasa, judeţul Ialomiţa, până în aprilie 1956. Din 1957 până în 1975 a fost paroh la Valea Viei.

* ANDRUŢENICĂ, Constantin. Din Roman. A fost condamnat.

* ANTIPA, Tudora. Din Roman. A stat închisă prin temniţele comuniste.

* ANTOHI, Ilarion. Ieromonah de la Mănăstirea Sihăstria. A fost arestat pe 15 mai 1948 pentru deţinerea de cărţi cu un conţinut considerat subversiv.

* ANTOHIE, Roman-Matei. Învăţător din Roman. A murit în penitenciarul din Gherla în 1959.

* ANTON, Teodor. Din Roman. A fost arestat.

* APOSTOL, Ştefan P. Născut pe 28 februarie 1923 la Dulceşti, lângă Roman, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 15 decembrie 1961 şi eliberat în 1964, pe baza decretului de graţiere din acelaşi an.

* APOSTOL, Virginica. Născută pe 30 decembrie 1952 în domiciliu obligatoriu la Bicaz, unde a stat 1 an şi 3 luni.

* APREOTESEI, Gavril Gheorghe. Din comuna Taşca, judeţul Neamţ. A fost omorât de un grup de secui în septembrie 1944.

* ARDELEANU. Din Piatra-Neamţ. A fost condamnat şi a stat închis la Aiud.

* ARDELEANU, Nicolae. Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

* ARDELEANU, Petre. Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

* ARGHIRESCU.  Elev din Piatra-Neamţ. A fost arestat când avea 16 ani, iar în 1952, la Cernavodă, a rămas fără trei degete în urma unui accident. Deoarece a adus ziare din exterior pentru deţinuţi, a fost chinuit de ofiţerul politic Zamfirache, care l-a bătut peste degetele nevindecate pentru a afla de la cine primea ziarele, nereuşind însă să-l determine să trădeze.

* ARGHIRESCU, Nicolae. Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

* ARSENESCU, Mihai (Mişu). Fost poliţist, născut în 1916 în comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ. Arestat în 1949, a avut o comportare demnă, a refuzat munca forţată şi a fost trimis (în lanţuri) pe 1 noiembrie 1951, cu un grup de grevişti, de la Peninsula la Poarta Albă.

* ARSINTE, Petre. Student în Iaşi, originar din Piatra-Neamţ, născut în 1927. A fost arestat pe 2 mai 1949 la cămin şi torturat, timp de o lună, de locotenentul de securitate Blehan şi anchetatorii Lică Kaufman şi Hascal. Tortura a continuat la Securitatea din Roman (unde a fost chinuit de căpitanul Davidovici şi de Lazarovici). A fost apoi transferat la Galata, iar pe 30 decembrie 1949 a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi. După eliberare a absolvit o facultate în Braşov (în 1955). În 1961 a fost din nou arestat, de Securitatea din Focşani, şi condamnat.

* ASAVEI, Hrisostom.  Ieromonah de la Mănăstirea Durău, născut la Bistricioara, judeţul Neamţ, membru al „Gărzilor Decebal“. A fost arestat în septembrie 1949, cu lotul de la Schitul Durău.

* ASAVINEI, Gheorghe I.  Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

* ASAVINEI, Gheorghe N.  Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

* ARTENIA. Călugăriţă de la Mănăstirea Văratec, izgonită din mănăstire. A fost arestată în 1958 şi a trecut prin închisoarea de la Miercurea-Ciuc.

* ASLAN, Elena. Din Roman. A fost arestată

* ASTANEI, Gheorghe. Din Neamţ. A fost condamnat. 

* ASULTANEI, Dumitru. Din Roman. A fost condamnat.

* ATANASE, Alexandru Dincă. Arhiereu, vicar patriarhal, cu titlul „Bârlădeanul“, locţiitor de episcop al Râmnicului din 1945. A fost scos din funcţie după 1948 şi obligat să intre în Mănăstirea Neamţ.

* AVARVAREI. Din Piatra-Neamţ. A fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi şi a trecut prin închisorile din Suceava şi Aiud.

* AVASILOAIEI. Elevă din Piatra-Neamţ. Arestată în 1948 (la vârsta de 14 ani şi 6 luni), a fost condamnată şi a trecut prin închisorile din Iaşi, Jilava şi Mislea.

Articolul precedentDiligenţa cu talente
Articolul următor„Spuneți NU cerșetoriei!”, la Târgu Neamţ

2 COMENTARII

  1. Tatal meu a fost luat cu pistolul in spate in anul 1951, aruncat in temnita si pus sa scrie acasa dupa un an ca a fugit la Tito. A avut voie sa spuna ca este in inchisoare la Iasi dupa un an. A fost eliberat in 1953 dupa 2 ani si 3 luni.
    Acuze :-a luptat contra sigurantei statului comunist in gruparea Frontul Patriei condusa de capitanul Mateias,
    -a sprijinit regimul burghezo-mosieresc
    -s-a opus actiunii de colhoz.
    -a detinut arme.
    Militar a luptat impotriva rusilor de la Cernauti la Rostov si apoi pina aproape de Brasov. In putinele istorisiri spuse am ramas paralizat prin cite a putut trece in aceea perioada, foarte neagra pentru el.

Comentariile sunt închise.