0:00

Veste cruntă pentru 46 de familii din Neamț: copii bolnavi de cancer, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, 4 februarie, cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț le amintesc nemțenilor că, din păcate, această maladie nu ocolește pe nimeni. Potrivit cifrelor centralizate de Serviciul de Evaluare Complexă din cadrul DGASPC Neamț, 46 de copii au fost încadrați, în 2015, în grad de handicap deoarece sufereau de diverse tipuri de afecțiuni oncologice. „Viața este cel mai prețios dar și de aceea vrem ca în această zi specială să transmitem respectul și susținerea noastră pentru cei ce luptă cu cancerul. Vrem să știe că le suntem aproape și că facem tot ceea ce putem pentru a-i sprijini și încuraja să învingă. Sloganul sub care se desfășoară acțiunile din această zi, «Noi Putem. Eu Pot», arată că povara acestei maladii poate fi purtată mai ușor dacă noi toți ne implicăm și punem în practică o serie de măsuri în beneficiul familiilor sau persoanelor lovite de boală”, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț

Numărul copiilor bolnavi, mai mare decât arată statistica

Cei de la Protecția Copilului spun că, totuși, datele nu reflectă în totalitate realitatea, pentru că mulți copii care suferă de tumori maligne au și alte boli asociate, astfel încât încadrarea lor în grad de handicap este justificată de alte diagnostice medicale.

La sfârșitul anului trecut, în evidențele DGASPC Neamț, figurau 2.273 de copii cu dizabilități, dintre care 324 au fost cazuri noi, iar restul au fost certificate revizuibile. Pe parcursul anului 2015, nu mai puțin de 271 de copii cu dizabilități au beneficiat de servicii de recuperare – masaj, reflexoterapie, kinetoterapie, logopedie, stimulare cognitivă – în cadrul centrelor DGASPC.

Alți 54 de copii au primit la domiciliu servicii de recuperare oferite de Echipa mobilă, în timp ce 17 copii au beneficiat de stimulare cognitivă. Un număr 26 de copii cu tulburări de spectru autist (TSA) au beneficiat de terapie psihologică și comportamentală, toate aceste servicii fiind gratuite.

Andreea Amariei

 

 

 

 

 

Articolul precedentCETATEA renunţă să mai joace în liga a III-A
Articolul următorCine se află în spatele „misterului” eliberării fraţilor Mararu?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.