0:00

Variațiuni românești la Universitatea din Granada, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– interviu cu poetul Emil Nicolae

– Ce semnificație a avut evenimentul de la Granada, la care ai participat săptămâna trecută?

– Scopul congresului Variațiuni românești, găzduit de Universitatea din Granada, este cunoașterea și promovarea culturii noastre în Spania. Inițiativa aparține dnei. prof. Oana Ursache, din cadrul lectoratului de română al Facultății de Filosofie și Litere, iar titlul pe care l-a ales pentru prima ediție spune totul: Dimensiunea europeană a culturii române. Au fost invitați scriitori și profesori universitari din țară și din străinătate. Intervențiile –  audiate de studenți și cadre universitare – au vizat aspecte istorice, lingvistice și literare.

– Cum au fost intervențiile tale?

– Conferința despre ”Sincretism și transgresiune în avangarda românească” i-a atras mai ales pe specialiști, din câte mi-am dat seama la discuțiile ulterioare. Dar a trebuit să ofer mai multe explicații decât ar fi fost nevoie, din cauza unei traduceri simultane destul de aproximative (cineva a calificat-o drept ”suprarealistă”!). În schimb, conferința despre ”Scriitorii evrei din literatura română”, tradusă excelent de un masterand, a trezit reacții favorabile imediate, cu aplauze la final și cererea de a trimite textul într-o lună pentru a fi publicat acolo.

– Cine a mai fost invitat din România?

– În afară de românii care lucrează deja la Universitatea din Granada, au mai sosit din țară încă 6 invitați, cadre universitare, între care l-aș remarca pe scriitorul Andrei Bodiu din Brașov.

– Din punct de vedere literar, ce ”greutate” a avut această călătorie?

– Vecinătatea celebrei cetăți Alhambra și cazarea în vechiul cartier arăbesc Albaicin ar fi motive suficiente care să-ți stimuleze inspirația. Dar mi se pare inutil să mai divaghezi azi pe teme turistice, când toată lumea poate să călătorească și să vadă. Am preferat să investighez oameni, atitudini, comportamente, simboluri subtile/ascunse, relații vizibile și invizibile, etc. Însă nu pot să-ți spun acum în ce fel se vor coagula aceste observații sub regimul literaturii… (N.S.)

Articolul precedentSediul PDL scos la mezat pentru 1,12 milioane de lei
Articolul următorProiecte cu finanțare nerambursabilă în process de evaluare