Pediatrie Piatra NeamtÎn ultimele zile, tot mai multe mămici și-au adus copiii la secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț cu vărsături, diaree și febră. Adică, în limbaj medical, enterocolite acute, gastroenterite sau enteroviroze. Toate acestea presupun o infecție contagioasă, frecventă printre copii, care afecteaza tractul intestinal și stomacul.

„Este a treia oară în ultima lună când ajung la Pediatrie cu copilul din cauza unei enterocolite care pare să nu mai treacă”, spune mama unui băiețel de un an și 8 luni.

O asistentă medicală a secției Pediatrie a declarat că temperaturile ridicate ale unei toamne atipice nu fac decât să prelungească aceste cazuri de enterocolite și să le multiplice.

„Sezonul vară-toamnă se asociază cu frecvența maximă a cazurilor de enterocolită din cauza temperaturilor ridicate care permit alterarea cu ușurință a alimentelor, precum și favorizarea înmulțirii microorganismelor. Sunt ceva mai multe cazuri în această perioadă, dar nu o creștere semnificativă față de lunile de vară. În anotimpul călduros, enterocolitele sunt frecvente la sugari și copii. Virusurile și bacteriile sunt extrem de contagioase și sunt răspândite în special prin aer, apă sau mâncare contaminată. De asemenea, igiena necorespunzătoare a mâinilor este responsabilă pentru apariția infecției. Cel mai mare risc apare atunci când mâinile nu sunt spălate corespunzător după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unui bebeluș. De asemenea, pe lângă igiena riguroasă, trebuie evitat consumul de alimente care se alterează ușor, trebuie spălate fructele și legumele, iar consumul de apă trebuie să fie din surse sigure”.

Aceasta a mai declarat că este foarte important ca un copil să nu se deshidrateze după episoadele frecvente de diaree. De asemenea, asistenta medicală a mai spus că după ce va trece acest val de enterocolite, va urma valul de viroze respiratorii. Începutul anului școlar și intrarea în colectivitate vor face ca virusurile și bacteriile să se răspândească foarte ușor. O alimentație corectă a copilului, prin multe fructe și legume proaspete, va face ca sistemul imunitar să se întărească și ușor, ușor, episoadele de boală vor fi din ce în ce mai rare. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentUn nemţean a găsit un sac cu cartuşe
Articolul următorExplozie a cazurilor de abuz sexual asupra minorilor în luna august
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.