copil abuz sexualAngajaţii DGASPC Neamţ au constatat o adevărată explozie a cazurilor de abuz sexual asupra minorilor în luna august. Situaţia rămâne deocamdată la nivel de constatare, pentru că nu s-a reuşit aflarea unor motive pentru care tocmai această lună predispune la astfel de comportamente.

„Specialiștii din cadrul Serviciului de Prevenire și Intervenție în cazuri de abuz, neglijare, exploatare din cadrul DGASPC Neamț au constatat de-a lungul anilor că în luna august, fără o explicație anume, abuzurile sexuale sunt în număr foarte mare. Nu se știe de ce, dar în această lună sunt mult mai mulți copii abuzați sexual”, a declarat Magda Vasilache, purtător de cuvânt al DGASPC Neamț.

65 de cazuri de abuz asupra copiilor au avut de investigat specialiștii DGASPC Neamț, pe parcursul lunii august, cu 5 mai puține față de luna iulie a acestui an. 28 dintre cazuri au fost înregistrate în mediul urban și 37 în mediul rural. Din numărul total de cazuri, au fost 11 de abuz sexual (5 în mediul urban și 6 în mediul rural), 13 de abuz fizic, 22 de neglijare, 7 cazuri de abuz emoțional, 3 de comportament delincvent și 9 copii dispăruți.

„Abuzul este inacceptabil în orice formă și în orice împrejurare întrucât maltratarea unui copil are consecințe grave asupra acestuia. Pentru a combate acest fenomen îngrijorător este necesară o abordare globală care să includă măsuri de prevenție, protejarea victimelor, cercetarea infracțiunilor și pedepsirea vinovaților. Familia trebuie să fie de asemenea mult mai implicată și mai centrată pe vulnerabilitatea copiilor, iar comunitatea mult mai responsabilă pentru prevenirea și eradicarea acestor situații grave”, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Specialiștii Serviciului Abuz au propus 4 măsuri de protecție specială, plasament în regim de urgență, în cadrul unor servicii de tip rezidențial din subordinea DGASPC Neamț pentru doi copii neglijați, pentru un copil abuzat fizic și pentru o adolescentă abuzată sexual. În cazurile instrumentate s-a oferit asistență, sprijin și consiliere în mediul proxim al copilului precum și la sediul DGASPC. De asemenea, evaluările inițiale, evaluările complexe și instrumentarea tuturor cazurilor de maltratare au fost realizate în colaborare cu autoritățile locale de la domiciliile copiilor.

Din păcate, pe parcursul acestui an, numărul cazurilor de abuz asupra copiilor a înregistrat un nedorit progres, iar abuzurile sexuale au fost de asemenea în creștere. De la începutul acestui an și până pe data de 31 august au fost înregistrate la DGASPC Neamț 457 de cazuri de maltratare a copiilor. (Oana IOSUB TOMA)

Articolul precedentVal de enterocolite la Pediatria Piatra Neamț
Articolul următorLidl: Dă frâu liber imaginației, în atelierul tău de creație!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.