Pentru după-amiaza şi seara de miercuri, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ a pregătit două evenimente speciale.
Primul spectacol al zilei va fi recitalul pianistului pietrean Daniel Ciobanu. Aflat acum în Maria Britanie, după ce a beneficiat de o bursă de studii la Glasgow (Scoţia), Daniel revine în oraşul natal, propunând publicului o seară specială. Surpriza pregătită de pianist, împreună cu actriţa Cristina Giurgea, şi ea pietreancă, va fi dezvăluită celor care vor fi prezenţi la sala “Calistrat Hogaş” a Consiliului judeţean. Evenimentul va începe la ora 19.
Seara, de la ora 21, în Piaţa Turnului, revine în programul Vacanţelor muzica de fanfară. Muzicienii militari ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi vor aduce în atenţia publicului valsuri compuse de Strauss sau Ivanovici, dar şi muzică mult mai ritmată precum Samba Medley (compozitor Marius Firca) sau „Amaparito Roca” (Jaime Texidor).
Daniel Ciobanu
Pianistul Daniel Petrică Ciobanu , s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ. A început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a doamnei profesor Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu doamna profesor Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul doamnei conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului. În acest interval a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.
În clasa a X-a, a beneficiat de bursa Constantin Silvestri, care a constat într-un an de studiu la un colegiu din Edinburgh, Scoţia.
În anul 2010 a fost admis la Conservatorul Regal al Scoţiei, obţinând o bursa integrală. Pe parcursul celor patru ani universitari de licenţă a avut cursuri de măiestrie cu Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne, Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petras Geniusas şi Ian Fountain.
În anul 2014 i-a fost acordată una dintre cele trei Burse “Yamaha”, Premiul I la Concursul Internaţional din Bromsgrove, Premiul II la categoria profesională a Concursul Internaţional de Pian “Adilia Alieva” , împreună cu Premiul special pentru piesa impusă, semifinalist la prestigiosul concurs “Scottish International Piano Competition” , Premiul II la Concursul Internaţional de pian din Leuze “Andre Dumortier” şi Premiul II, împreună cu “Premiul publicului” la Concursul Internaţional “Montrond Les Bains” din Franţa.
Cel mai recent premiu international a fost obţinut la “Orchestre Philarmonique du Maroc Piano Competition”, rezultatele fiind generoase. A obţinut, astfel, Marele Premiu al Juriului şi ambele premii speciale oferite, “Premiul publicului” şi “Premiul Orchestrei”, fiind primul concurent din istoria concursului care a obţinut toate premiile într-o singură ediţie.
Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” este o componentă a vieţii muzicale româneşti, cu iniţiative şi realizări profesionale care au depăşit sfera militară, înscriindu-se în circuitul artei noastre naţionale. Prima menţionare a muzicii militare în Iaşi, capitala culturală a României, a apărut în anul 1830 când, prin condeiul înflăcăratului cărturar Gheorghe Asachi, ziarul “Albina Românească” însera ştirea înfiinţării primei muzici militare cu instrumente moderne de alamă şi saluta gestul patriotic al ,,tuturor celor ce înfăptuiesc spre fericirea, luminarea, cultivarea şi evghenirea naţiei române pentru ajutorul acordat punerii bazelor primei muzici trebuitoare la corposul miliţiei pamânteşti”. Punerea bazelor, în urmă cu o sută optzeci şi cinci de ani, a primelor formaţii de muzică militară românească, constituie un moment important în istoria muzicii româneşti, ce marchează începutul unei epoci de avânt cultural autohton. În cele peste optsprezece decenii de existenţă, pe lângă îndatoririle cu caracter militar, fanfarele militare au cultivat şi propagat în rândul maselor valorile muzicii româneşti şi universale, constituind o adevărată şcoală de educaţie muzicală a poporului.
Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a participat la diferite festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. Astfel cetăţenii oraşelor Bistriţa, Brăila, Bucureşti sau Iaşi, dar şi cei din Cracovia (Polonia) sau Modena (Italia), au fost încântaţi de virtuozii muzicii militare ieşene. Despre pregătirea profesională a membrilor fanfarei putem aminti că toţi sunt absolvenţi ai Şcolii Militare de Muzică, iar jumătate dintre componenţi sunt absolvenţi ai Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, secţia instrumentală. Ansamblul colaborează frecvent cu trupa de dansatori profesionişti „THE SKY” a Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi cu care au participat la turnee şi spectacole răsplătite cu ropote de aplauze. De asemenrea, în ceasurile de promenadă, fanfara militară din neuitatele chioşcuri ale parcurilor oraşelor, interpretează atât lucrări din repertoriul clasic şi romantic al muzicii universale, cât şi lucrările compozitorilor români.
Readucând în atenţia publică genul muzicii de fanfară, Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” constituie o afirmaţie sinceră nu numai a popularităţii de care se bucură şi azi arta unei formaţii ce odinioară reprezenta singurul instrument de educaţie estetică şi de dezvoltare a gustului artistic – într-un orăşel sau târguşor de provincie – ci, mai ales, reliefează valenţele noi şi misiunea cu totul deosebită a acestei formaţii muzicale în cadrul vieţii culturale a zilelor noastre.