Grupul senatorilor USR a depus, încă din decembrie anul trecut, un proiect de modificare a Codului Administrativ astfel încât numărul de mandate pe care le pot avea primarii şi consilierii locali şi judeţeni să fie limitat la 3. În acest moment, Codul Administrativ nu prevede limite legate de numărul de mandate, iar în ţară sunt cunoscute numeroase exemple de “primari pe viaţă”, în special în mediul rural.
„De multe ori, am fost martorii diverselor situaţii prin care diferiţi edili sau grupuri de persoane din jurul unui primar sau consilier local au creat un monopol asupra resurselor unei comunităţi, ducând la conflict de interese, acuzaţii de nepotism sau corupţie, aspecte grave care afectează dezvoltarea durabilă a unei comunităţi, punând, astfel, instituţia în situaţii economico-sociale şi juridice greu de reglat şi de gestionat pentru o bună funcţionare ulterioară. Ba chiar mai mult, după 2 mandate, aceştia, primarul, consilierul local, preşedintele de consiliu judeţean şi consilierul judeţean, construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional în care orice competiţie reală locală devine imposibilă. Din punct de vedere al actului administrativ local, anihilarea oricărei competiţii politice se resimte în eficienţa şi eficacitatea administraţiei publice locale, cele mai multe proiecte pentru comunitate având bazele în primul şi în al doilea mandat, al treilea fiind un mandat prin care cele mai multe proiecte sunt finalizate şi încheiate”, motivează iniţiatorii în Expunerea de motive.
Iniţiativa a fost respinsă, prin vot, în Camera Deputaţilor, în mai anul acesta, Guvernul a emis un punct de vedere negativ şi a adunat până în 14 septembrie, avize negative de la patru comisii, printre care cea pentru administraţie publică şi cea juridică, de numiri, imunităţi, disciplină şi validări, ultimele două printr-un raport comun în care motivează respingerea prin încălcarea Constituţiei României.
Aşadar, şansele ca numărul mandatelor aleşilor locali să fie limitate la trei sunt minime.
Angela Croitoru