0:00

Un comunicat de presă emis luni, 5 februarie, de USR, anunță că senatorul Ștefan Pălărie a sesizat Avocatul Poporului şi Curtea de Conturi, acuzând pe ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi Guvernul Ciolacu, că „au lăsat în aer funcţionarea unor instituţii cheie din Educaţie şi, implicit, întreg sistemul de învăţământ. Au desfiinţat inspectoratele şcolare, Casele Corpului Didactic şi Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), dar nu au mai pus nimic în loc, deşi aveau obligaţia legală. Senatorul USR Ştefan Pălărie sesizează Avocatul Poporului şi Curtea de Conturi pe funcţionarea  fără bază legală a acestor instituţii, situaţie cu impact şi asupra cheltuirii banilor publici. Totodată, USR solicită ministrului Deca şi Guvernului să ia măsuri, de urgenţă, pentru înlăturarea haosului creat, încă o dată, în sistemul de educaţie”.

Senatorul USR vorbește despre gaura neagră creată în sistem:

USR cere socoteală ministrului Educației pentru „Gaura neagră” creată prin desființarea inspectoratelor școlare, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Legile Educaţiei, în loc să producă o schimbare, au produs un vid, o gaură neagră. Astăzi, întreg sistemul de educaţie preuniversitar stă să facă implozie, pentru că baza legală de funcţionare a inspectoratelor judeţene şi a ARACIP a fost desfiinţată la 3 septembrie, dar Ministerul Educaţiei nu a pus încă nimic în loc, la centru şi în judeţe. Doamna Deca aplică haotic părţi din legea veche şi din legea nouă, după cum îi convine. În lipsa clarificării de urgenţă, toate actele emise de aceste instituţii riscă să fie lovite de nulitate, dacă sunt atacate în instanţă”.

Comunicatul arată că legea învăţământului preuniversitar, intrată în vigoare la data de 3 septembrie 2023, „a modificat substanţial arhitectura instituţională a sistemului de educaţie”.  De la acea data, inspectoratele şcolare judeţene au fost desfiinţate urmând să fie create Direcţii Judeţene de Învăţământ Preuniversitar, iar Casele Corpului Didactic trebuiau reorganizate în Centre pentru Carieră Didactică. Totodată, ARACIP a fost desfiinţată şi trebuia reorganizată în Agenţia Română de Asigurare a Calităţii şi Inspecţiei în Învăţământul Preuniversitar. „Doar că Ministerul Educaţiei şi Guvernul Ciolacu nu şi-au îndeplinit la termen obligaţiile legale de natură să asigure corecta funcţionare şi organizare a noilor instituţii”, spune USR.

Potrivit USR, „funcţionarea fără bază legală a instituţiilor menţionate este cu atât mai gravă cu cât acestea se ocupă de aspecte esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului de educaţie”.

În document se dă exemplul ARACIP care se ocupa cu autorizarea şi acreditarea şcolilor, inspectoratele şcolare „se ocupă nu doar de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante şi de evaluarea cadrelor didactice, dar şi de fluxul banilor direcţionaţi de Ministerul Educaţiei către şcoli. Totodată, funcţionarea fără bază legală poate afecta major şi gestionarea şi cheltuirea fondurilor publice de către aceste instituţii”.

Este pusă sub semnul întrebării legalitatea actelor emise de aceste instituții începând cu data de 3 septembrie 2023.

Site-ul edupedu.ro citează, într-un articol de la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, surse din conducerea unor inspectorate școlare și din Ministerul Educației potrivit cărora întregul proces de reorganizare cu desființări și reorganizări ar fi fost amânat până la data de  1 ianuarie 2025, însă nu există confirmări oficiale. (Detalii aici).

Angela Croitoru

Articolul precedentȚări din Europa în care jocurile de noroc sunt interzise
Articolul următorSubiectele la proba de Matematică a Simulării Evaluării Naționale
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.