USR Neamț dezaprobă decizia Consiliului de Administrație al SC. Troleibuzul SA și a ADI Urbtrans de a sista activitatea troleibuzelor în Piatra Neamț și de a concedia o parte din angajați.
După încercarea eșuată din urmă cu doi ani și cu acordul Consiliului Județean condus de Ionel Arsene, conducerea Troleibuzul a decis recent să pună cruce transportului ecologic din Piatra Neamț, pentru a lăsa în activitate doar autobuze și microbuze private poluante. Această măsură vine în contextul în care Piatra Neamț deține cea mai nouă rețea de troleibuze din România, realizată în 1995, în timp ce alte orașe, deși au rețele mai vechi cu 10 – 30 de ani, continuă să folosească transportul ecologic.
„Susțin continuitatea transportului ecologic în Piatra Neamț și sunt alături de angajați. Știu că planul de a distruge transportul ecologic este unul mai vechi la nivel județean și al conducerii Troleibuzul. Acum doi ani, au revenit asupra deciziei și după două luni au reintrat pe traseu troleibuzele, sper să o facă și acum. Consider că este o decizie luată pe repede înainte și cred că cei în măsură ar trebui să găsească alte soluții pentru a rezolva problemele financiare ale companiei”, a explicat deputatul Iulian Bulai, președintele USR Neamț.
Nemulțumiți de ultimele evenimente, angajați ai SC Troleibuzul SA vizați de măsura concedierilor vor protesta mâine dimineață în fața sediului, începând cu ora 08:00, în timp ce în mediul on-line deja circulă o petiție prin care se cere susținere privind păstrarea troleibuzelor în programul de transport public din Piatra Neamț.
Vicepreședintele USR Neamț Florin Zaharia, care a fost permanent în contact cu angajați ai SC Troleibuzul, susține că selecția angajaților care urmează să fie dați afară este discriminatorie și că aceștia au nevoie de susținere. „Suntem alături de nefericiții salariați care după o viață în slujba cetățenilor sunt nevoiți să plece acasă în prag de pensionare. În plus, apar tot mai multe informații cum că actuala conducere continuă cu șicanele la adresa anumitor angajați și îi protejează pe alții. Unii primesc trasee și mașini bune, alții conduc mașini uzate și cu risc de accidente. Cum se explică și creșterile salariale din ultima vreme ale unor salariați? Sper că nu sunt aceiași care au participat la mitingul PSD din luna mai de la Iași și că, în urma plângerii penale depusă de USR a fost nevoie de a fi cumpărată tăcerea unora. Suntem pentru un transport ecologic, de aceea troleibuzele trebuie păstrate în programul de transport și să fie o prioritate menținerea lor și poate chiar extinderea rețelei. Autobuzele electrice care vor veni peste câțiva ani au rolul de a înlocui autobuzele diesel și ele vor trebui să coexiste cu troleibuzele, completându-se reciproc într-un sistem de transport durabil”, a declarat Florin Zaharia, vicepreședinte USR Neamț.
Reamintim că, după mitingul PSD de la Iași din luna mai, deputatul Iulian Bulai și vicepreședintele USR Florin Zaharia au depus o plângere penală împotriva conducerii Troleibuzul, care a trimis în timpul programului angajați la miting cu autobuzele societății. Dosarul este în lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț.
Comunicat de presă , 24 septembrie 2019