0:00

Accesul la grantul de 200.000 euro de școală cu probleme de abandon al elevilor a intrat în linie dreaptă. Până pe 17 ianuarie 2022, directorii din Neamț sunt invitați să depună scrisoarea de intenție de participare. Mai trebuie să aibă întocmit un proiect cu măsurile necesar a fi luate și o listă de nevoi pentru a reduce numărul elevilor care renunță la școală.

Ușor de aplicat la 200.000 euro nerambursabili pentru școlile din Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț, a avut o ședință online astăzi, 11 ianuarie, cu toți directorii din județ, pentru a le explica cu lux de amănunte că nu au nimic de pierdut dacă aplică. Mai ales că banii sunt nerambursabili și timp de 3 ani profesorii și elevii se vor bucura de numeroase avantaje. „Eu le-am explicat directorilor: cine ratează acum înscrierea în program, va avea mult de pierdut. Acești bani, până la 200.000 euro de școală, au destinații multiple. Cadrele didactice pot participa la cursuri de pregătire profesională, elevii pot beneficia de ore remediale, pot merge în excursii, școala poate achiziționa echipamente IT, echipamente sportive și multe altele. Dacă ne gândim la școlile din mediul rural, din comunități mici, vulnerabile, marginalizate, acești bani sunt o șansă reală pentru rezolvarea problemelor existente în ultimii ani. Le-am comunicat directorilor, mai ales celor fără concurs, că trebuie să se mobilizeze, să aplice în program, indiferent dacă nu vor mai rămâne în funcții, să se gândească la copiii care trebuie ajutați să nu plece din școală”, a declarat Mihai Obreja.

Sunt 74 de școli din Neamț care au fost alese în primă fază pentru a intra în program. Dintre acestea, 50 de unități sunt cu risc ridicat de abandon școlar și au șanse să intre în prima fază de finanțare, din luna martie. „Cred că fiecare director poate să elaboreze un proiect, în care să prezinte câteva măsuri necesare a fi luate pentru prevenirea și reducerea din timp a abandonului școlar”, a adăugat șeful IȘJ Neamț.

Rămâne de văzut câte dintre acestea  și nu numai se vor strădui să prindă prima rundă de finanțare.

C.I.

Articolul precedentVIDEO. Polițiștii ieșeni luptă cu incendiatorul
Articolul următorEvaziune fiscală plimbată de la Tribunalul Neamţ la Înalta Curte de Casație si Justiție