Ursul, care a atacat un localnic din Tașca, acum o săptămână, va fi găsit și împușcat. Decizia a fost anunțată la Piatra Neamț vineri, 20 octombrie, de către ministrul Mediului.
“Astăzi (n.n. – 20 octombrie) s-a semnat ordinul de intervenție și a fost transmis fondului cinegetic, Direcției Silvice Neamț. Dosarele la noi nu stau, problemele se rezolvă. Nu avem interesul să omorâm urși, avem interesul ca atât omul, cât și animalul să fie protejaţi, dar atunci când omul este pus în pericol să apelăm la această cotă de intervenție”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.
Reamintim că duminică, 15 octombrie, un bărbat de 79 de ani a fost atacat de un urs, pe un islaz, în Tașca. Localnicul a fost rănit grav la față, torace, spate, șold, dar a reușit să scape și a ajuns acasă, de unde a fost luat cu ambulanța și transportat la Spitalul Județean de Urgență Neamț, tot aici fiind și operat. În aceeași după-amiază, primărița de Tașca a convocat membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență și a doua zi la Piatra Neamț s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
În conferința de presă de la Piatra Neamț, oficialul a mai spus că a primit chiar luni, 16 octombrie, raportul comisiei de la Neamț și în baza notei de fundamentare a emis ordinul de intervenție. “Am avut curajul să «mă bat» cu persoanele care considerau că fac un lucru rău atunci când dau un ordin de ministru pentru intervenție pentru specia carnivoră mare urs și că nu dau o cotă de ucidere a urșilor. Am demonstrat, având la bază o notă de fundamentare care a fost formată în urma unor mari negocieri între fondurile cinegetice, UAT-uri, APM-urile, ONG-uri și Academia Română, în deplină responsabilitate și cu gândul că relația om-animal a fost una bună, dar în care omul a fost cel care a avut grijă de animal, l-a protejat, iar omul trebuie să fie pus în siguranță”, a precizat ministrul Mediului.
Nu mai rămâne decât ca ursul care a produs panică în zona Tașca să fie găsit și împușcat. (C.I.)
sal ia cei de la protectia animalelor acasa an sufragerie daca nu le pasa de vietile oamenilor sant mai importati ursii????
Daca rezolvarea acestei probleme prin impuscarea acelui urs agresiv ar fi o solutie reala ,personal as fi de acord dar sansele ca angajatii Directiei Silvice Neamt sau a clientului care o sa impuste ursul , sa elimine exact acel urs este zero.
Cum o sa identificati stimati experti de la RNP si APM acel urs ? Dupa descrierea victimei, dupa amprenta dentara , dupa ADN ? Nicidecum . Pur si simplu o sa impuscati primul urs care va iese in cale si o sa raportati problema rezolvata .
Asta e tristul adevar.