Pe vremea când și codrul cerea voie să se legene de la partid, Adrian Năstase visa la o eternizare a guvernărilor PSD. Partidul-stat de atunci luase proporții înfricoșătoare, periculoase, călca totul în picioare. Cât de greu a reajuns pe firmament și la butoanele puterii se cunoaște. Rănile produse de separarea fracțiunii UNPR și înrolarea acesteia sub pavilionul arborat la Cotroceni supurează încă. Visul de mărire al PDL a înmugurit din același trunchi fesenist, pe ramura PD altoită cu o grupare pretins liberală. După mari suferințe, complicate de costuri aproape inimaginabile, românii au sărbătorit eliberarea de „Boc, Udrea și Partenerii” mai ceva decât victoria Alianței Dreptate și Adevăr.

Victoria zdrobitoare a Uniunii Social Liberale la alegerile generale din 2012 confirmă dimensiunea unei mobilizări naționale greu de preconizat anterior. Totuși, anumiți strategi începuseră a pregăti terenul pentru regruparea prin divizare a unui partid al cărui singur liant real era reprezentat de participarea la guvernare și accesul la putere și fonduri publice. Într-o zi un partiduleț, apoi o forță, pe urmă o mișcare – așa apăreau puii unui partid cu brand eminamente defect.

În formula de funcționare a PDL, în anii când mașinăria de partid și afaceri mergea strună, Neamțul conta drept un județ de referință. „Gheorghe Ștefan și Asociații” erau privilegiați, se simțea asta. De fapt se re-simțea fiindcă bunăstarea nu se evidenția în vreun fel în dreptul locuitorilor județului. Siguranța de sine a stăpânirii pedeliste din acest voievodat portocaliu a mers până acolo încât au garantat un mandat de deputat pentru Elena Udrea.

Din voturile nesperat adunate, sub grația unei legi electorale păcătoase, a plecat să facă legi însoțită de colegii de partid Mihaela Stoica și Leonard Cadăr. Azi nu mai e niciunul în PDL. Stoica a întins-o prima, în aprilie 2013, i-a urmat Cadăr, în septembrie, iar de puține zile s-a înregistrat mult așteptata trecere pe față la Partidul Mișcarea Populară a blondei naționale. Grație unui sistem politic tâmpit, nu-și pierd mandatele. Dacă fostul drumar-șef de tristă amintire a fost acceptat în PSD, fostele mari doamne pedeliste au optat pentru una din acele construcții-pui. Chipurile acolo se clocește alternativa de dreapta, ele ducând mai departe votul politic de aceeași orientare „capturat” în județ. Că oamenii au votat după cum au fost influențați/îndrumați de primarii Gheorghe Ștefan și Laurențiu Leoreanu, în principal, nu se pune la socoteală. Cum nu s-ar pune nici manevre gen coordonatori speciali la puiul mișcător de popular ori altul pentru cei doi primari, ei neputând legal să se înscrie în alt partid și să rămână în funcție. Ștefan cel puțin are experiență în acest sens.

Ce rămâne din toată mărirea de odinioară a PDL în Neamț? Ce fac fostele vedete arogante care se juruiau pe viață cauzei portocalii? Mărirea s-a dus, iar vedetele, în realitate, își spală aproape netulburate urmele neconforme printr-un proces care are la orizont întoarcerea la votul pe listă. Pentru cine scapă, pentru cine apucă.

Viorel COSMA

Articolul precedentElena Udrea a aderat la Mişcarea Populară
Articolul următorCe-o fost și ce-o ajuns… O seamă.