0:00

Unic-Medicina Târgu Mureș 2-3: Evoluție în salturi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unic-Medicina Târgu Mureș 2-3 (25-17, 24-26, 22-25, 25-19, 11-15)

Unic-LPS Piatra Neamț a forțat victoria de trei puncte în fața echipei Medicina Târgu Mureș, pentru a nu pierde contactul cu locurile 1-6, dar subțirimea lotului și-a pus amprenta pe rezultatul final.

Meci de ”care pe care”

Pietrencele au avut în componență și ”piesele de rezistență” Lorena Ciocian și Angelica Harbuz, ambele revenite după accidentări mai vechi și s-au mobilizat pentru acest joc greu. O eventuală victorie de trei puncte le-ar fi propulsat pe locul 6, peste SCMU Craiova și la distanță de un punct de echipa olteană. Pietrencele au arătat o pregătire fizică bună, în condițiile în care banca de rezerve a antrenorilor Ionuț Harbuz și Mihaela Voivod este mai mult goală. Unic-LPS a avut un start excelent de joc, a impus ritmul și a ajuns, după 19-11 să câștige primul set categoric, la 17! Numai că, în volei, momentele de euforie se succed cu rapiditate, iar lipsa de concentrare se plătește scump. Momentul psihologic al jocului din Sala Polivalentă s-a consumat în setul doi. Unic-LPS a condus la un moment dat cu 17-13, după ce a revenit de la 4-7 și se părea că va spinta în câștigătoare. Numai că finalul n-a fost al echipei pietrene. După 21-20, pietrencele n-au mai reușit decât un singur punct și echipa bulgarului Atanas Petrov s-a despins la 25-22. Dacă Unic-LPS ar fi câștigat al doilea set, credem că cele trei puncte s-ar fi contabilizat în dreptul ei, numai că evoluția echipei pietrene a fost fluctuantă, a avut momente de joc foarte bun și momente în care greșelile personale, neforțate, au trimis multe puncte ușoare în contul adversarelor. Așa s-a întâmplat și în setul trei, în care mureșencele au acumulat punct după punct și au condus cu 5-2 și 12-6, părând a câștiga actul fără prea mare opoziție. Paradoxal, Unic a revenit de la 19-23, la 24-24 și a trimis setul în prelungiri, dar, din nou finalul a fost al echipei conduse de Atanas Petrov, care, cu un lot numeric mușlt peste cel al Unicului a reușit să câștige setul cu 26-24. La -12, la seturi, pietrencele au părut că au cedat definitive lupta, dar, la scorul de 6-11, în actul patru, s-a produs din nou un declic ce a făcut ca Unic să revină în joc. Astfel, pe fondul unor combinații spectaculoase, jocul s-a relansat și s-a ajuns la 17-14, apoi la 22-18 și la final, pe tabelă să fie înscris scorul 25-19. Un nou set, câștigat clar, după ce debutul a fost dezastruos. A urmat tie-break-ul, unul în care nimic n-a mai contat, în afară de concentrarea ambelor formații. Echilibrul a fost cuvântul de ordine al debutului de set, apoi Unic a început să joace mai bine, a condus cu 8-6 la un moment dat, dar de la 10-9, parcă n-a mai existat pe teren. Până la finalul setului n-a mai reușit să puncteze decât o dată și să piardă tie-break-ul, cu 11-15 și implicit meciul cu 2-3. A câștigat doar un punct, dar, după atitudinea arătată merita mai mult.

În loc de concluzii

Meciul cu Medicina Târgu Mureș a arătat din nou tuturor ce înseamnă să nu ai un lot complet la dispoziție, chiar dacă se optează pentru un sextet de bază, completat pe banca tehnică cu jucătoare aflate la vârsta junioratului. În locul unei colaborări eficiente cu LPS Piatra Neamț și a cooptării pe banca tehnică a unei antrenoare de la unitatea de învățământ nemțeană, care poate aduce cu ea cele mai în formă jucătoare ale momentului, Vasile Ouatu preferă să ”plimbe” garnitura goală prin campionatul Diviziei A1. Suntem de acord că efectele crizei financiare se fac simțite, în special la echipele din provincie, dar ceea ce poate salva o formație de la înfrângere, poate fi rezultatul unui management eficient în situații de criză. E mai ușor să conduci o echipă cu un buget generos, decât una care se confruntă cu probleme, dar calitățile manageriale ale unui conducător ies în evidență în situații de criză. În asemenea situații, trebuie lăsate la o parte orgoliile și trebuie găsită calea dialogului, pentru că soluții sunt la echipa de junioare a LPS Piatra Neamț. Cu un lot complet, în meciul cu Medicina Târgu Mureș, victoria era a gazdelor. Așa însă, schimbările nu s-au putut face, atunci când situația a impus-o, elanul advers nu a fost tăiat când era cazul, iar lipsa de luciditate din final nu trebuie să mire pe nimeni. Time-out-urile sunt limitate, dar antrenorii pot avea la îndemână și schimbările cu jucătoare tinere. Acestea trebuie valorificate la preluare, ori la serviciu, pentru că dorința de afirmare este mare la vârste fragede. Orice jucătoare de la LPS Piatra Neamț își dorește să joace în prima ligă, dar pentru asta trebuie să i se acorde încredere, mai cu seamă când sigla Liceului cu Program Sportiv apare în titulatura clubului pietrean. Parteneriatul dintre Unic și LPS trebuie să fie avantajos de ambele părți, nu numai pentru una dintre ele, ori, tocmai aici stă cheia reușitei. Fără a avea pretenția că servim gratis lecții de management, credem că în acest parteneriat stă cheia reformării echipei, iar cine nu riscă, nu câștigă. Pentru Unic urmeaza meciul de pe propriul teren cu CSM București din data de 14 decembrie. Acest duel va conta pentru prima runda a returului și este un meci ce trebuie câștigat, dacă echipa pietreană vrea să termine anul între primele 6.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Divizia A1, Etapa 11, REZULTATE
CSM București – Dinamo 0-3
Unic-LPS P.Neamț – Medicina Târgu Mureş 2-3
Tomis Constanța – CSM Lugoj 0-3
SCMU Craiova – Alba Blaj amânat pentru luni, 9 decembrie
Penicilina Iași – CSM Târgoviște 1-3
Știinta Bacău – Rapid București 3-0

În clasament, conduce campioana, Știința Bacău, cu 30 de puncte, urmată de Dinamo, cu 29 și de Alba Blaj, cu 27 de puncte. În urma victoriei de la Piatra Neamț, Medicina Târgu Mureș a urcat pe locul 4, cu 21 de puncte la activ, iar locul 5, care duce în cupele europene, este ocupat de CSM Târgoviște, care are 20 de puncte. Unic-LPS Piatra Neamț este pe locul 8, cu 14 puncte, la un punct distanță de locul 6, care este ocupat de SCMU Craiova.

Articolul precedent„Teatrul de Joacă rămâne un proiect social prin temele abordate în spectacole”
Articolul următorBarierele Spitalului devin funcţionale