0:00

Unde nu e sală, se exersează sportul minții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* în sezonul rece, multe școli din Neamț sunt nevoite să trimită profesorii de educație fizică și sport în săli improvizate pentru desfășurarea orelor

* „Pe timpul iernii, acolo unde nu există condiții, copiii fac mai  mult șah și gimnastică”, a declarat prof. Magda Melinte, inspector de specialitate al ISJ Neamț

În județul Neamț, pe timpul iernii, majoritatea școlilor din mediul rural apelează la situații de compromis când vine vorba de desfășurarea orelor de educație fizică și sport. În unele școli copiii fac orele de sport în sălile de clasă. În cel mai fericit caz, acolo unde există mai mult spațiu, se improvizează o sală unde cadrele didactice pot trece mai ușor peste situație. Condițiile sunt aceleași de foarte mulți ani, iar de la ISJ Neamț, inspectoarea de specialitate mărturisește că profesorii sunt nevoiți să adapteze planul de lecții în funcție de posibilități.

„Mai mult decât atât, acolo unde a existat un spațiu, cât de mic, a fost transformat în magazie de lemne sau pentru depozitarea altor materiale. Unii profesori sunt nevoiți să-și facă orele în clase. Cară sacul cu materiale, mută băncile pentru a avea spațiu și copiii fac orele în aceleași săli de clasă unde se desfășoară și celelalte ore”, a declarat prof. Magda Melinte, inspector de Educație Fizică și Sport al ISJ Neamț.

Potrivit datelor furnizate de ISJ Neamț, școlile care se află în astfel de situații nu sunt puține: Poiana Teiului, Pildești, Boghicea, Bălușești, Gâdinți, Bozieni, Dulcești, Făurei, Poienari, Țibucani, Zănești, Bicazu Ardelean, Bahna. Nici la „case mai mari”, orele de sport nu se fac așa cum ar trebui. Spre exemplu, în Piatra-Neamț, la Liceul de Arte „Victor Brauner” și Liceul Economic-Administrativ sălile de sport există, dar așa cum ne-au spus cei de la inspectorat, sunt prea mici pentru numărul mare de elevi.

Iarna se practică sportul minții

Nici apariția claselor pregătitoare nu vine în sprijinul orelor de educație fizică. „Dacă în unele școli mai exista un spațiu adaptat pentru orele de educație fizică, cu apariția școlilor pregătitoare au dispărut și acele locuri. Sunt unele școli care au fost nevoite să renunțe la cancelarii ca să mai poată face o sală de clasă. Nu cred că, acolo, va apărea prea curând o sală de sport”, a adăugat prof. Melinte. Ce fac elevii care nu pot ieși la înviorare în curtea școlii? Potrivit unor directori de școli, activități sportive care nu presupun prea multă mișcare: șah, diferite activități interactive și, în cel mai bun caz, se mai aduce și câte o saltea pentru stretching.

* Școala Poiana Teiului, director Cristian Vatamanu: „Avem un teren de sport pe care-l folosim în timpul verii. Acum orele se fac în sălile de clasă. Primăria intenționează să facă o sală de sport. Consiliul Local a aprobat suprafața unde ar urma să fie ridicată sala de sport, cu bani veniți prin GAL Ceahlău.”

* Școala Gâdinți, director Irina Cătălina Grama: „Cât a fost clad am făcut orele afară. Acum se fac în clasă. Copiii fac șah, diferite jocuri interactive, se aduc saltele în clase. Știm că la nivelul primăriei există intenția de a face o sală de sport externă.”

* Școala Dulcești, director Mihai Solcanu: „Facem orele pe terenul de sport pentru că deocamdată este vremea bună. Depinde de vreme. Când este frig facem orele se fac într-o sală special amenajată”.

* Structurile Școlare Țibucani, director Liviu Ștefan Popovici: „În cele 3 structuri școlare sunt 440 de elevi. Aceștia fac orele, pe timpul iernii, în săli de clasă special amenajate. Există o dotare minimă.”

* Liceul de Arte „Victor Brauner”, director Luminița Moscalu: „Noi avem o sală de sport cu condiții foarte bune. Este o sală care este dotată cu tot ce este nevoie. Nu este la fel de mare ca cea de la Cartianu, dar arată foarte bine.”

Intenția Ministerului Educației, exprimată în mai multe rânduri, de a mări numărul de ore pentru educație fizică și sport rămâne una lăudabilă în contextul în care se vor găsi soluții și pentru practicarea lor, în toate semestrele anului școlar. În caz contrar, șahul ar putea fi singura soluție pentru o oră decentă de sport.

Marian TEODOROF

Articolul precedentVeriga slabă din educația elevilor
Articolul următorTransportatorii de marfă au început greva