protest transportatori

* AMRCR: “Clienţii nu vor mai găsi produse proaspete”

Zeci de transportatori de marfă din Neamţ au întrerupt ieri lucrul, în semn de solidaritate faţă de mişcarea care are loc la nivel naţional. În jurul orei 11, ei au protestat pe Şoseaua de Centură din Piatra-Neamţ, claxonând şi mergând cu viteză redusă. Cristian Şerban, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor din Neamţ se declară totuşi nemulţumit de numărul mic de participanţi şi de solidaritatea de care dau dovadă transportatorii nemţeni: “Din păcate nu avem foarte mare implicare din partea operatorilor care transportă marfă, iar transportatorii de persoane nu protestează. Fiecare persoană care are o astfel de afacere ar trebui să participe la grevă, pentru că ne afectează pe toţi. Şi mai ales pe clienţi. Ar trebui să nu încarce, să nu descarce marfă şi să asigure doar urgenţele.”

Una dintre ameninţările reprezentanţilor Confederaţiei Naţionale Rutiere îi viza direct pe consumatori şi aprecia că aprovizionarea magazinelor de sărbători va fi afectată de această grevă, dacă ea se va prelungi.

O primă reacţie a apărut deja din partea Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, sub forma unui comunicat de presă: “AMRCR avertizează că prelungirea acestei greve va avea un impact atât asupra operaţiunilor marilor reţele comerciale, cât şi asupra consumatorilor, care nu se vor mai putea aproviziona în condiţii de normalitate În prezent, reţelelele de magazine membre ale AMRCR au stocurile asigurate, însă dacă greva va dura mai mult de două zile putem anticipa că vor apărea probleme în primul rând la produsele proaspete”, menţionează Delia Nica, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.


Directorii de supermarketuri din Piatra-Neamţ neagă că ar fi probleme

În Piatra-Neamţ însă, nici urmă de semnal alarmist. Până la această oră, din cei 3 retaileri contactaţi, 2 dintre directorii de supermarketuri au afirmat că activitatea de aprovizionare a magazinelor nu a fost afectată în niciun fel.

Directorul magazinului Carrefour Piatra-Neamţ: “Deocamdată nu avem probleme. Sperăm să nu apară nici de-acum încolo”

Directorul magazinului Kaufland Piatra-Neamţ: ”Nu am simţit până acum greva transportatorilor pentru că lanţul nostru de magazine primeşte tirurile cu marfă noaptea, iar furnizorii direcţi nu aveau cum să-şi încetinească activitatea pentru că sunt din zonă. Noi primim de regulă marfa pe platformă din depozitul central. Sperăm ca nici de-acum încolo să nu existe dificultăţi”.

Reprezentanţii Lidl Piatra-Neamţ: “În ceea ce ne privește, vom face tot ce ne stă în putință pentru ca niciun client Lidl să nu resimtă în vreun fel această situație”.

Principala uniune sindicala implicată în proteste e Confederaţia Naţională Rutieră, care ameninţă de multă vreme cu o greva generală. Problemele reclamate de CNR se referă în primul rând la infrastructura rutieră inexistentă şi la fiscalitatea exagerată, deghizată în lupta împotriva firmelor-pirat, susţin reprezentanţii Confederaţiei. Ei se plâng şi de legislaţia rutieră naţională, rectificată sau completată lunar dar şi lipsa de susţinere a activităţii de transport.
Sindicaliştii cer prin această grevă naţională returnarea unei cote-părţi din acciza de minimum 130 de euro pentru 1.000 de litri de carburanţi profesionali, măsură care, potrivit acestora, există în toată Uniunea Europeană.

Ioana HAGI-STAN

Irina CĂLIN