• elevii fumează la doar câțiva pași de locul unde este una din intrările în liceu
  • ei sunt acompaniaţi şi de o cameră de supraveghere
  • profesorul Mihai Pavăl, directorul Liceului Tehnic: “Fumează acolo, lângă tomberoane… Acolo e locul de fumat”

Miercuri, 20 noiembrie, ora 10.52, Liceul Tehnic (n.r. – Forestier) din Piatra Neamț, mai exact, în curtea unității școlare. Elevi în pauză, care, fără nicio restricție, își aprind țigările, împărțind bricheta tovărășește. Respectuoși de altfel, pentru felul în care ne-au acordat prioritate, atunci când am încercat să facem slalom printre ei. Aproximativ 20 de liceeni fumau la doar câțiva pași de locul unde este una din intrările în liceu, în spatele unității școlare. Deasupra, o cameră de supraveghere îndreptată spre locul de unde se înălțau fuioarele de fum. Niciun motiv de stres, hohote de râs, cu alte cuvinte, voie bună la „una scurtă”. Unii dintre ei și-au aprins țigările chiar în fața ușii, pe unde se face accesul profesorilor. Mai în glumă, mai în serios, unul din elevi adresează sudalme  gratuite unui profesor care tocmai ieșea din liceu și se îndrepta spre casa de vizavi. Profesorul grăbit, ori nu a auzit, ori i-a ignorat…

Supravegheați de o cameră „stinsă”

Imaginea cu elevii care fumau în curtea școlii pare ireală, iar faptul că nu sunt deranjați de prezența camerei nu poate decât să ne facă să credem mai multe lucruri. Ori camera este falsă, ori nu funcționează, ori elevii nu sunt „impresionați” de niciuna din variante. Fără să fim întrebați încotro vrem să mergem, de unde venim și care este scopul nostru acolo, am găsit porțile larg deschise… și mult fum.

Pentru a înțelege ce se întâmplă acolo am cerut părerea celui care este director al unității. Profesorul Mihai Pavăl, directorul Liceului Tehnic și-a arătat disponibilitatea de a vorbi cu noi, în pofida „episodului” neplăcut despre care i-am adus la cunoștință.

“Ştim mai multe decât au impresia că știm”

“Reporter: Știați că sunt elevi care fumează în curtea școlii?
Mihai Pavăl: Fumează acolo, lângă tomberoane… Acolo e locul de fumat. Crezi că nu știm, cum să nu știm ce se întâmplă în școala noastră? Colaborăm cu Poliția zilnic, ne străduim… Unii sunt mai noncon-formiști, nu le pasă…
R.: Este un loc pentru fumat?
M.P.: Nu, dar acolo îi mai prindem.
R.: Eu mă refer la intrarea elevilor, din spatele liceului, unde este și o cameră de supra-veghere. N-am putut să fac o fotografie pentru că erau prea mulți. Știți că fumează acolo? Merge camera de supraveghere sau e falsă?
M.P.: Camera de supraveghere este func-țională, dar nu i-am dat drumul pentru că am fost la ore… Am și clase la care predau… Dar, cine v-a permis să luați imagini. Cu ce drept ați intrat în curtea școlii?
R.: Asta e o altă întrebare. N-am văzut niciun paznic. Aveți paznic? Am vrut să vorbesc cu elevii și nu m-a oprit nimeni să mă întrebe ce e cu mine acolo… Știți de ceea ce fac elevii acolo?
M.P.: Noi știm mai multe decât au impresia că știm… Dacă vreți să discutăm, veniți mâine la noi și discutăm. Spre exemplu, știți că astăzi, (n.r. – 20 noiembrie) am avut două anchete? Nu am timp să vorbesc acum pentru că mai am și alte lucruri de făcut. Trebuie să pregătesc documentele pentru Con-siliul de Administrație de mâine. Dacă vreți să vorbim, veniți mâine”.

Nu știm ce anchete se derulează la Liceul Tehnic, nu știm nici dacă unitatea are paznic, nu știm nici măcar dacă se închid ochii la abaterile elevilor, putem bănui că se fac eforturi pentru a-i educa pe acești elevi, putem crede că unii dintre ei sunt imuni la orice formă de educare, cum la fel de bine ne putem întreba dacă părinții sunt prezenți în viața acestor tineri. Un lucru știm sigur, că în curtea liceului s-a fumat ca și cum n-ar fi fost nici prima și nici ultima oară…

Marian TEODOROF

3 COMENTARII

  1. acest directoras se crede desteptul din scoala dar a uitat cum a fost dat afara de la ISJ unde titulariza pe banda invatatori iar acum o face pe milogu poate cere-ti si punctul de vedere al I S J Neamt.

  2. De multa vreme nu se mai face carte in unele licee din Piatra Neamt. La Forestier, la Chimie, la Constructii (denumirile vechi) majoritatea elevilor vin ca sa aiba de unde pleca. Coeficientul de promovabilitate la bacalaureat spune totul. Un exemplu (si nu cel mai rau) este liceul de Chimie unde promovabilitatea a fost de 28%. Deci 72 % din elevi au batut drumul degeaba la scoala. Cum de directorii acestor unitati nu sunt “zburati” pt. asemenea rezultate?

  3. DE LA NISTE ASA ZISI PROFESORI COMUNISTY CE SA CERI ASTAI SCOALA ROMANEASCA CA SI CONDUCATORII FARA UN GRAM DE RUSINEE NEAM DE INTERLOPPI SI MAFIOTII VIITOR NEGRU PT EI SARACII DACA NU AU MINTE FAC CEEA CE VAD LA ALTII MAI ALES COPIAZA CA DL PRIM TONTA….

Comments are closed.