Un tată și-a donat rinichiul fiului său de 17 ani, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 2 februarie, în Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a fost efectuat al patrulea transplant renal din acest an. Pacientul este un tânăr de 17 ani, din Botoșani, căruia tatăl său, în vârstă de 42 de ani, i-a donat un rinichi.

Băiatul făcea dializă de patru ani la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune urologică care a dus la o complicație: nefropatie de reflux cu insuficiență renală cronică în stadiu terminal.

„Starea este foarte bună, copilul se recuperează după intervenție, iar funcția renală este deja în limite normale. Pentru acest copil, transplantul înseamnă o șansă de a scăpa de drumuri Botoșani – Iași făcute de trei ori pe săptămână pentru a face ședințele de dializă și implicit o revenire la o viață normală”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale ieșene. Dializa copiilor în zona Moldovei se face doar la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași.

Echipa chirurgicală a fost coordonată de chirurgul Corneliu Moroșanu, iar echipa de medici de nefrologie de prof. univ. dr. Adrian Covic.

Anul acesta au fost realizate patru transplanturi de rinichi: trei de la donator viu, de la părinte la copil, iar unul de la donator cadaveric, prelevarea fiind făcută în Bulgaria. Anul trecut, în 2021, au fost în total 30 de transplanturi renale realizate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Angela Croitoru

Foto: bestdoctor.ro

Articolul precedentȘtire actualizată. Femeie lovită mortal de un autoturism
Articolul următorȘtire actualizată. Revoltător! Copil de 2 ani în comă, bătut de mamă şi concubinul acesteia este în moarte cerebrală
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.