0:00

Un tânăr cu o boală rară dus cu elicopterul SMURD la Iaşi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn tânăr de numai 18 ani a fost transportat astăzi, 6 martie, cu elicopterul SMURD, la Spitalul Clinic de Urgenţă dr. Nicolae Oblu din Iaşi, unitate medicală specializată în neurochirurgie.

Tânărul are o afecţiune medicală rară, miastenia gravis, care are o frecvenţă de 1 la 10.000 de persoane, în special în rândul femeilor de 15-30 de ani şi al bărbaţilor trecuţi de 50 de ani, însă se poate manifesta la orice vârstă.

„Un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Piatra Neamț va acționa pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la aterizarea/ decolarea unui elicopter SMURD pe stadionul Ceahlăul din municipiul Piatra-Neamț. Elicopterul va prelua și transporta un tânăr de 18 ani la Spitalul Clinic de urgență dr. N. Oblu, în municipiul Iaşi”, a precizat căpitan Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Boala constă în afectarea musculaturii printr-un mecanism de tip autoimun. Nu este nici genetică, nici infecţioasă. În cazul unor persoane care sufereau de miastenia gravis s-a putut identifica un timus mărit de volum sau chiar o tumoră a timusului. Timusul este o glandă ce face parte din sistemul imun şi constituie o posibilă sursă de generare a autoanticorpilor, potrivit site-urilor medicale. Acesta este şi motivul pentru care a fost transportat la această unitate medicală ieşeană, în speranţa că se va găsi o soluţie, chirurgicală sau un tratament simptomatic, pentru că această boală nu se vindecă, practic, niciodată şi poate evolua până la pierderea capacităţii de a efectua mişcări.

A.C.

Articolul precedentFOTO. „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate” a debutat în școlile din Neamț
Articolul următorLicitaţiile pentru Autostrada Unirii vor fi reluate la sfârşitul acestei luni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.