În anul 2015, la nivelul județului Neamț s-au înregistrat 138 de “fapte”, cu un prejudiciu de 584.330 de lei. Anul următor, numărul faptelor a ajuns la 300, iar prejudiciul s-a dublat. Este vorba despre telefoanele agitate de la miezul nopții, când unor bătrâni treziți din somn li se spune, precipitat, că fiii lor au provocat accidente grave și riscă să ajungă în pușcărie. Iar în ciuda campaniilor preventive, derulate inclusiv cu ajutorul preoților, escrocii nu doar că au în continuare succes, dar chiar reușesc să facă din ce în ce mai multe victime. Din acest considerent, Poliția Neamț, în parteneriat cu ATOP și Oficiul Judeţean de Poştă Neamţ, a inițiat campania “Un plus de siguranță”.
“Această colaborare s-a născut din nevoia ca materialele informative să ajungă la cât mai mulți pensionari, grup vulnerabil în victimizarea prin săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune – metoda Accidentul”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț. “Deși la nivelul IPJ Neamţ, pe lângă activităţile de cercetare penală efectuate în dosarele penale aflate în lucru, au fost desfăşurate și activităţi preventiv-informative, trendul este unul ascendent în ceea ce privește înregistrarea acestor genuri de infracțiuni”.
Scopul campaniei este, în primul rând, informarea pensionarilor atât din mediul urban, cât şi rural cu privire la modalităţile şi consecinţele acestui tip de înşelăciune. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a realizat 200 de afişe A3/A4 și 100.000 de flyere.
“Materialele vor fi expuse în zonele de afişaj din cadrul administrațiilor locale și a posturilor de poliţie, iar flyerele vor fi înmânate de factorii poștali direct persoanelor vârstnice odată cu distribuirea cupoanelor de pensie”, a mai precizat inspectorul Elena Bulgărea. “Această campanie se va încheia pe data de 10 octombrie 2017, în speranța că scopurile principale ale acestui demers, reducerea victimizării cetățenilor și creșterea gradului de informare a pensionarilor, vor fi atinse”. (C.M.)