Unul dintre beneficiile clasice oferite de campaniile electorale constă în vizitele de lucru în teritoriu efectuate de miniştri, secretari de stat, şefi de autorităţi şi conducători de diverse instituţii din schema guvernamentală. Sâmbătă a fost rândul lui Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). În termeni oficiali, invitaţia pentru întâlnirea găzduită de CJ Neamţ a venit din partea preşedintelui Culiţă Tărâţă. Practic, amfitrion a fost deputatul Liviu Harbuz.
În prezentare susţinută, Adrian Gearâp a trecut în revistă priorităţile AFM şi a invitat reprezentanţii autorităţilor publice locale să profite cât mai mult de finanţările ce pot fi obţinute, punând accent pe o serie de detalii tehnice. A evocat cele 16 proiecte aflate în derulare în judeţ. Valoarea lor este de aproximativ 60 milioane lei. E vorba de 8 proiecte de lucrări de canalizare, două de împădurire şi două pentru spaţii verzi. Alte două proiecte pe canalizare ar urma să fie semnate până la sfârşitul acestui an. „Nu vă ascund faptul că investiţiile în apă şi canalizare sunt o prioritate pentru Guvernul României”, a subliniat preşedintele AFM. Per total, în acest an au fost efectuate, în Neamţ, plăţi de 12 milioane lei, la rând fiind peste 10 milioane până pe 31 decembrie, conform graficelor semnate.
Nu au lipsit referirile la programul generic denumit Rabla şi la Casa Verde. Judeţul nostru a beneficiat de 243 tichete electronice, din care 231 pentru persoane fizice. E posibil ca, după analizarea ultimelor dosare, să crească numărul tichetelor pentru persoanele juridice. Cât priveşte Casa Verde, s-au deblocat dosarele rămase în aşteptare din 2011 pentru persoane fizice. Partea noastră înseamnă 92 de contracte din cele 5.800 trimise în teritoriu. Obiectivul pentru 2014 este finalizarea a încă 9.800 de dosare aflate în analiză şi semnarea contractelor cu beneficiarii, incluzând de această dată şi unităţile administrativ-teritoriale.
Ca declaraţie de intenţie tot pentru acest an a fost reţinută lansarea unei sesiuni de finanţare a proiectelor de parcuri pentru mediul urban. Anul viitor, prin schiţa de buget pregătită, va aduce noi oportunităţi pentru apă şi canalizare, unele dintre cele mai solicitate investiţii. O deschidere către instituţiile publice, centrată pe eficienţa energetică, va aduce Casa Verde. Pledoaria lui Adrian Gearâp a dezvoltat principiul eficienţei ca element fundamental al strategiei AFM.
Un moment care a luat prin surprindere participanţii a fost invitarea primarului Ion Rotaru, pentru a semna contractul de finanţare al proiectului de canalizare la Alexandru cel Bun. Valoarea depăşeşte 7 milioane lei, finanţarea din partea AFM fiind în jur de 6,8 milioane lei.
La întâlnirea de sâmbătă, pe lângă corpul de gazetari, cei 5 oficiali din prezidiu, personalul tehnic şi un consilier al preşedintelui CJ Neamţ, au participat 69 de persoane – primari, delegaţi ai unor primării, consilieri judeţeni şi parlamentari din arcul guvernamental. Principala parte aşteptată – intervenţiile din partea reprezentanţilor administraţiilor locale – a fost una dezamăgitoare, epuizându-se în câteva minute. Notă aparte a făcut viceprimarul Aurelia Simionică, de la Piatra Neamţ, care a amestecat proiecte actuale cu reanimarea celor depuse la AFM în 2010-2011 când altele erau „regulile”. La final, a fost organizată o deplasare la parcul din comuna Rediu, investiţie finanţată de AFM.
Viorel COSMA
Cum se face Piatra Neamţ de râs
Viceprimarul Simionică a intervenit la întâlnirea de lucru cu preşedintele AFM prezentând un melanj de proiecte în derulare, intenţii şi documentaţii vechi. A spus că, în momentul de faţă, discutăm despre două proiecte aflate în diferite faze de execuţie: reconstruirea ecologică forestieră a terenului degradat din perimetrul de ameliorare Cârloman, respectiv a Parcului Cozla. Valoarea lor nu a fost precizată.
Cât priveşte alte proiecte în lucru sau depuse, a anunţat că pentru o parte dintre ele vor fi reluate solicitările de susţinere şi finanţare. A dezvoltat prezentarea a 3 trasee de piste pentru biciclişti. Proiectul tehnic este trimis din 2011, valoarea totală a investiţiei fiind de 2.364.347 lei. Lungimea totală declarată este de 18,3 km. Primul traseu are 8,3 km: Mihai Viteazu – Petru Rareş – Dacia – Traian – Orhei. Al doilea are 4,9 km: 9 Mai – Bistriţei – Ecaterina Teodoroiu – Digului. Tot 4,9 km are al treilea: Republicii – Decebal – Eroilor – Ştefan cel Mare – Liliacului – prof. Ioane Negre. Din însumare iese mai puţin de 18,3 km.
Un alt proiect menţionat priveşte producerea de energie termică din resurse regenerabile pentru sala de sport din Calea Romanului. A fost depus tot în timpul unei guvernări permisive, în 2010, şi se ridică la 3.666.333 lei. La acea vreme, centrala termică în funcţiune a sălii, centrală gestionată de LOCATO, era prezentată ca mare succes tehnologic şi operaţional.
În fine, un alt proiect amintit, despre regularizarea albiei pârâului Cuejdi, cu decolmatare, protejare de maluri şi „o gură de descărcare” incluse, nu a fost susţinut de detalii convingătoare.
Un preşedinte la Teatrul Tineretului
Rămânând la Piatra Neamţ peste noapte, după programul oficial de sâmbătă, Adrian Gearâp, preşedintele AFM, a dat curs invitaţiei venite din partea deputatului Liviu Harbuz şi a urmărit premiera spectacolului cu „Vicleniile lui Scapiono” de Molière, la Teatrul Tineretului. Introducerea în atmosfera acestui templu al culturii naţionale i-a revenit deputatului din Colegiul 3. Pasiunea şi dependenţa sa de TT este recunoscută de zeci de ani. Întâmplarea în sine a constituit o altă premieră: e primul spectacol cu TT urmărit de Gearâp. Încântat de montarea regizorului Alexandru Mâzgăreanu, a mărturisit, după salvele de aplauze şi bisuri: „Mi s-a deschis pofta să văd spectacole puse de Teatrul Tineretului”.