0:00

O bucată de jar căzut din sobă a aprins casa unui bătrân de 75 de ani din Săbăoani. Incendiul a fost anunţat duminică seara, la ora 17,56 de o vecină, care a văzut acoperişul în flăcări.

„La locul intervenţiei s-au deplasat un ofiţer şi 10 subofiţeri de la Detaşamentul de pompieri Roman, iar când au ajuns au găsit întreg acoperişul construcţiei cuprins de foc”, a precizat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „În încercarea de a mai salva din bunuri, proprietarul a suferit arsuri de gradul II pe faţă şi pe mâini, iar un vecin care a vrut să-l ajute s-a ales cu leziuni în zona lombară”.

Până la urmă incendiul a fost stins, dar flăcările au distrus acoperişul, care avea 140 mp, bunurile din pod (textile, mase plastice, scânduri din brad) şi tâmplăria casei.

Pompierii atrag atenţia oamenilor care folosesc sobe pentru încălzire să pună o bucată de tablă pe pardoseală, pentru ca jarul să nu cadă direct pe covor şi să-l aprindă. De asemenea, este indicat ca portiţele sobelor să fie ţinute închise, să nu se folosească niciodată lemne mai lungi decât focarul, iar cenuşa să fie scoasă periodic, pentru a nu ajuta grăunţele de jar să se rostogolească spre podea.

La sfârşitul săptămânii trecute, în afară de incendiul de la Săbăoani, pompierii au mai fost chemaţi la Roman şi la Horia, în ambele situaţii fiind vorba despre probleme la coşurile de fum – unul deteriorat, celălalt înfundat. Pagubele au fost mai mici – câţiva metri de grindă sau de planşeu, dar pericolul este la fel de mare, pentru că şi curăţarea şi repararea coşurilor este lăsată pe ultimul plan de mulţi nemţeni, deşi o astfel de neglijenţă îi poate costa nu doar avutul, ci chiar viaţa. (C. MIRCEA)

Articolul precedentO mare nedreptate făcută Vioricăi Ionică
Articolul următorZiua Națională a României la Piatra Neamț