Noile restricții anunțate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, includ restaurante, baruri și toată paleta de spații unde clienții ar putea consuma alimente sau băuturi. Ministrul s-a referit la serviciile permise în continuare, de tipul ”drive-in, room-service sau livrare la client”, dar a scăpat din vedere magazinul sătesc, prezent în fiecare localitate rurală din țara asta. Și iată ce se întâmplă într-un astfel de magazin din județul Neamț, la vreme de epidemie: ”La noi în sat și nu doar la noi, ci în marea majoritate a magazinelor din mediul rural există obiceiul de a ”servi” la pahar”, ne-a relatat un bărbat care locuiește la țară, în una din comunele de pe ruta Piatra Neamț – Buhuși. ”Sunt veniți mulți din străinătate, se adună câte 10 -20 și n-au nicio treabă, stau la povești. Iar la magazinul sătesc se duce, de regulă, omul în vârstă care are nevoie de o pâine sau o sticlă cu ulei, și trece pe lângă ei. Uneori nici nu se poate intra din cauza lor. Ar trebui informați șefii de unitate și dacă nu înțeleg să renunțe la servitul la pahar, să fie sancționați. Cei veniți acasă poate nici n-au fost testați și unii au virusul, îl duc la magazinul sătesc și-l dau la toată lumea. Paharele sunt de tot felul, nu doar de unică folosință. Dacă nu se iau măsuri, magazinul sătesc va fi un focar. Ar trebui interzis consumul de alcool și cafea la pahar, că se adună și stau acolo cu orele, n-au nicio treabă. Și e vreme de epidemie, ar trebui respectate niște reguli, să intre câte doi, trei oameni, să cumpere ce au de cumpărat și să plece, nu să stea acolo și să se salute cu tot satul. Ba mai sunt unii care beau din aceeași sticlă, pe principiul ”Ia o gură de rachiu de aici, că-ți trece virusul!”. Se închid și se vor închide barurile și restaurantele unde totuși se dădea cu deinfectant și scapă de sub control exact magazinele sătești, care vor deveni și mai aglomerate dacă nu se iau măsuri. Ar fi foarte bine ca autoritățile să acționeze urgent”.

C.M.

Articolul precedentCoronavirus – Ultimele rezultate pentru Neamț sunt negative
Articolul următorOficial: În ultima zi, 189 persoane nou izolate acasă și 11 noi persoane în carantină

2 COMENTARII

  1. Așa este .La intrare în Com Brusturi jud Neamț toate crasmele erau deschise chiar si in Draganesti si în satul Ortasti la prima oră!

  2. Să se ducă cineva in Ortasti com Draganesti este o crâșmă acolo unde stau bețivii la prima oră…si tot acolo are si un mic magazin alimentar care patronul face cumpărăturile din lidl si dublează prețurile la bieții bătrâni din sat

Comments are closed.