0:00

O serie de măsuri au fost decise astăzi, 5 decembrie, de autorități pentru controlul persoanelor care intră în România. Este vorba de prezentarea unui test RT-PCR pentru persoanele vaccinate care vin din afara UE sau 14 zile de carantină pentru cei nevaccinați. Persoanele din cadrul UE au acces cu certificatul verde, iar cei nevaccinați și trecuți prin Covid de mai bine de jumătate de an și care vin din zona roșie vor sta 10 zile în carantină.

Măsurile sunt luate pe fondul confirmării a două cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron, de ieri, 4 decembrie. Este vorba de o femeie de 48 de ani, din Brașov și de un bărbat de 59 de ani, din Vaslui, care au venit din Africa de Sud, cu avionul, în 30 noiembrie. Ambii sunt în izolare la domicilii și nu au simptome, potrivit Ministerului Sănătății.

Decizia de astăzi va trebui adoptată de guvern și publicată în Monitorul Oficial. Urmează ca în perioada de dinaintea Crăciunului să fie introdus un document care va trebui completat la intrarea în țară și care va permite autorităților localizarea fiecărei persoane (PLF). „Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”, potrivit comunicatului emis astăzi după reuniunea de urgență convocată de premierul Nicolae Ciuca. La discuții au participat miniștii Sănătății, Internelor, Armatei, șeful DSU Raed Arafat și șefa INSP Adriana Pistol.

C.I.

Articolul precedentDosar penal pescuit pe Lacul Izvorului Muntelui
Articolul următorAccident cu cinci victime la Hârlău