Un accident grav s-a petrecut în după-amiaza de 4 mai, pe traseul Cascada Duruitoarea – Durău, din masivul Ceahlău. Un tânăr din Iaşi, care făcea parte dintr-un grup numeros de turişti, a alunecat, într-o zonă abruptă, şi a căzut în gol, într-o râpă. Însoţitorii săi au sunat la 112 şi au alertat salvamontiştii.
„Echipa de intervenţie s-a deplasat la faţa locului unde a găsit un tânăr care, într-o zonă de traseu abruptă şi cu o dificultate mai mare, a alunecat şi, în urma căderii, şi-a fracturat un membru inferior”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.
„Cauzele accidentului au fost atât neatenţia, cât şi încălţămintea total neadecvată zonei montane, mai ales că în anumite porţiuni de traseu temperaturile negative din noaptea de 3 spre 4 mai au mărit considerabil coeficientul de alunecare. După acordarea primului ajutor specializat, constând în imobilizarea membrului şi alte manevre specifice, victima a fost transportată pe o platformă UT2000 până în Durău, de unde a preluat-o o autoutilitară SMURD”.
Salvamontiştii avertizează turiştii că temperaturile din zona montană înaltă sunt foarte scăzute pentru această perioadă a anului, cele nocturne ajungând la minus două grade în ultimele nopţi. Combinat cu umiditatea excesivă, frigul generează un risc crescut de accidente, dar şi risc de hipotermie pentru turiştii care nu sunt echipaţi corespunzător. De asemenea, în caz de accident, când victima nu se mai poate deplasa, rioscul de hipotermie creşte considerabil.
„Primele măsuri ce trebuie luate în aceste situaţii sunt evaluarea corectă a situaţiei, determinarea poziţiei şi anunţarea imediată a echipelor de intervenţie a SSN (prin 112 sau 0SALVAMONT), scoaterea victimei dintr-un eventual culoar de vânt şi izolarea faţă de sol, creşterea protecţiei termice şi susţinerea moralului”, a mai precizat Raul Papalicef.
C.M.