carmen nastasa si spiridonDuminică, 5 iulie, se va da startul celei de-a 42-a ediții a Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț”, organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, sub patronajul Consiliului Județean Neamț. Desfășurat în perioada 5-11 iulie, evenimentul va reuni artiști prestigioși, iar muzica va fi pe toate gusturile, de la jazz la simfonic, de la fanfară la muzică pop. Ansamblul folcloric „Maria Tănase” din Craiova, Cvartetul „Gaudeamus” din Brașov, formația „Anton Pann” și trupa Taxi sunt doar câteva nume cu sonor pe scenele muzicii de calitate.

Sunt peste 40 de ani de muzică bună în județul Neamț, dar și pentru România. Ne-am străduit în acest an să reunim capete de afiș ale muzicii clasice, a jazz-ului, a muzicii de fanfară, muzică tradițională și muzică pop. Ca în fiecare an, am încercat să îmbrățișăm cât mai multe stiluri muzicale și să satisfacem cât mai multe gusturi, pentru ca această manifestare să fie una în totalitate pentru publicul nostru fidel. Bineînțeles, nu am uitat de cursurile de master-class, care au dat naștere acestui festival, un mod de afirmare și de formare a tinerei generații de interpreți. Ne așteptăm ca, la această ediție, studenții de flaut și de chitară clasică să ne încânte, fiind niște propuneri pe care le-am considerat interesante și mai puțin abordate în anii anteriori”, a declarat Carmen Nastasă, directorul Centrului, în conferința de presă care a precede deschiderea festivalului. Aceasta a mulțumit tuturor finanțatorilor, partenerilor și colaboratorilor Centrului, care au dat o mână de ajutor în realizarea acestui festival.

Directorul artistic Mihaela Spiridon a spus că îi revine o sarcină dificilă în acest an, având în vedere că ediția de anul trecut a fost atât de reușită: „Standardul pe care l-a impus ediția de anul trecut a creat o oarecare dificultate în realizarea programului pentru ediția de anul acesta, pentru că, așa cum spune o vorbă, nu e greu să ajungi undeva, ci e greu să te menții. Eu sper că selecția pe care am făcut-o pentru această ediție va avea același impact pozitiv și că nu voi dezamăgi pe cei care abia așteaptă să vină seară de seară la concertele noastre”.

Carmen Nastasă a spus că încearcă să evite micile neplăceri întâmplate anul trecut și a dat telefon la Muzeul de Artă, pentru a fi sigură că alarma instituției nu va deranja concertele, s-a asigurat că muzica de la terasa hotelului Ceahlăul va începe un pic mai târziu, iar, pentru ca sonorizarea să nu cauzeze obișnuitele probleme de la Piatra Neamț a fost chemat un inginer de sunet de la București. „Ne-am bifat cu toții micile probleme care au apărut în timpul festivalului și încercăm să nu ne lovim tot de ele, pentru că ar fi păcat”.

(Oana IOSUB-TOMA)