telefon inselaciuneO tânără de 28 de ani din Săvineşti a fost victima unei tentative de înşelăciune, în dimineaţa de19 septembrie, când a fost anunţată telefonic că a câştigat 10.000 de euro.

Apelul a fost făcut de un bărbat care s-a dat drept reprezentantul unei companii de telefonie mobilă şi i-a spus „câştigătoarei” că a avut loc o tombolă, dar pentru a intra în posesia premiului trebuie să depună 2.500 de lei în contul unei fundaţii de întrajutorare.

Femeia i-a replicat că nu are aceşti bani şi atunci apelantul şi-a diminuat pretenţiile, cerând doar codurile de pe 5 cartele de reîncărcare Pre-Pay. În acel moment tânăra şi-a dat seama că la capătul firului este un escroc şi a anunţat poliţiştii, care au deschis o anchetă.

„Reamintim faptul că modul de operare al acestor escroci este acela de a apela persoana vătămată, de regulă prin intermediul telefoniei fixe şi, sub atribuirea calităţii false de angajaţi ai unei societăţi comerciale, anunţă că au fost aleşi câştigătorii unui premiu consistent în euro sau în lei”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

„Totodată, li se transmite victimelor că, pentru a intra în posesia premiului, este necesară achitarea anticipată, prin virament bancar, a unor cheltuieli: impozite, taxe notariale sau de transport, onorariul comisiei de validare, deschiderea contului sau alte cheltuieli în valoare de câteva mii de lei. Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii nemțeni le recomandă cetăţenilor: nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs! Nu daţi curs cererilor formulate de a vira sume de bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi un prejudiciu bănesc! Nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi de credit/debit prin e-mail/fax! Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi! Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător! Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin!”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentContrabandist la 70 de ani
Articolul următorAccidentul de la Tranzicom: şoferul cercetat pentru ucidere din culpă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.