Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează, sâmbătă, 14 noiembrie 2015, de la ora 17:00, un concert al formaţiei Trei Parale. La spectacolul, care se va desfăşura în sala „Calistrat Hogaş”, a Consiliului judeţean Neamţ, intrarea publicului este gratuită, în limita locurilor disponibile. Accesul în sală se va face începând cu ora 16:00.
Formaţia Trei Parale s-a înfiinţat iniţial ca duo, în 2003, componenţa actuală conturându-se în 2005. Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză), etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Beatrice Iordan (cobză, voce) este de formaţie actor păpuşar, lucrează la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul Atelierului de Creativitate. Legăturile cu muzica vin din timpul liceului, când a studiat chitara. Cobza a învăţat-o mai târziu la îndemnurile lui Florin Iordan. Mihai Balabaş (vioară, contrabas) este muzician liber profesionist, absolvent al Universităţii de Muzică Bucureşti. George Ştefan Kudor (contrabas, percuţie) este ecologist, iar Daniel Pop (voce, fluiere, caval, drâmbă, percuţie) lucreză ca învăţător. Dinu Petrescu (dairea, darbukă) este iconar şi pictor de biserici.
„Repertoriul formaţiei abordează muzica tradiţională veche din spaţiul carpatic, inspirată din transcripţiile lui Anton Pann, dar şi din numeroase expediţii prin sate, întâlniri cu diverşi muzicanţi bătrâni, înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, completate de documentări din diverse volume de folclor muzical şi transcripţii muzicale din secolul al XIX- lea”, se menţionează în comunicatul Centrului „Saeculare”.
Printre proiectele artistice ale formaţiei se numără “Bazar” I şi II, dedicate muzicilor orale urbane din lumea hanurilor şi a cârciumilor, a micilor târguri şi a mahalalelor marilor oraşe, „Ciobanul care şi-a pierdut oile”, proiect care reînvie vechile sonorităţi puternic ţărăneşti şi încearcă să regăsească muzicile pierdute ale Românei rurale sau “Jazzy World”, care porneşte de la muzicile tradiţionale româneşti şi ajunge la jazz. Dintre proiectele amintite, “Bazar” este spectacolul prezentat publicului pietrean.
Trei Parale a readus în atenţie instrumente vechi, aproape dispărute în peisajul muzical: fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca, cobza, drâmba, toba sau daireaua. Activitatea concertistică a formaţiei cuprinde numeroase participări la festivaluri medievale, festivaluri de muzică veche, festivaluri de teatru în ţară, dar şi participări la evenimente româneşti în străinătate (Transditions, Bruxelles 2006, Întâlniri culturale pe Dunăre, Budapesta 2009).