0:00

„Trebuie să avem îndrăzneală, să gândim în perspectivă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  • interviu cu Emilia Arcan, vicepreşedinte CJ Neamţ

Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, speră că 2014 va fi anul relansărilor pentru județul Neamț în condițiile în care se deschide un nou orizont în ceea ce privește alocarea fondurilor de la Uniunea Europeană pentru proiecte în toate domeniile – de la investiții în infrastructură până la agricultură și asistență socială.

– Ce planuri aveți în vedere pentru 2014?

– Începutul oricărui an presupune o mare doză de optimism, de încredere, de speranţă că lucrurile se vor schimba, că viaţa oamenilor va fi mai bună.

La fiecare început de an, cetățenii își pun mari speranţe, dar şi primesc asigurări, în special din partea politicienilor, că se trece într-un nou an care va fi total diferit de cel trecut, că o serie de probleme vor fi rezolvate şi că ne îndreptăm pe un drum bun. Este foarte dificil să faci o evaluare corectă a posibilităţilor de reuşită şi împliniri atât în plan personal, cât şi în ansamblul societăţii. Cu toate acestea, există o diferenţă clară între binele personal şi cel al comunităţii în care trăim. Iar din acest punct de vedere este greu de făcut o evaluare obiectivă a anului 2014, în sensul că perspectivele vor fi mai bune.

Misiunea mea este aceea de a fi alături de primarii din județ fară a ține cont de culoarea politică, să se mobilizeze în vederea atragerii fondurilor europene.

Consider că dincolo de lupte politice, viitorul administraţiei publice locale în reprezintă, mai ales în perioada 2014-2020, atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităţilor. De aceea, primarii cât şi celelalte autorităţi publice trebuie să-şi creeze reţeaua necesară pentru a elabora proiecte eligibile. Desigur există planuri și în privința departamentelor pe care le coordonez în cadrul CJ. Încă de la începutul acestui an am decis împreună cu șefii de departamente și cu directorii instituțiilor pe care le coordonez să stabilim liste cu priorități și cu proiecte ce pot fi abordate. Nu mai puțin adevărat este faptul că lucrăm și la un raport de activitate pentru anul 2013, pentru a ști cu exactitate care sunt proiectele care trebuie continuate și ce costuri implică toate aceste proiecte.

– Cum credeți că va fi bugetul din 2014?

 Bugetul reprezintă o parte foarte mică în susținerea activitătilor de dezvoltare economico-socială a localitătilor, dar tot odata, spun că nu trebuie să fie aşteptări prea mari de la bugetul alocat pentru anul 2014, deoarece previziunile bugetare făcute în decembrie  2013 și trimise de la nivel central au venit de la bun început cu diminuări pe capitole bugetare. Apreciez  că şansele de materializare pen­tru proiectele de interes major la nivel judeţean depind de perspicacita­tea noastră a consilierilor județeni, de  profesionalismul și strategiile în acest sens, de comunicarea ideilor și de un dialog permanent între toți factorii implicați cât şi de sprijinul parlamentarilor de a identifica surse de finanţare. Trebuie să avem îndrăzneală, să gândim la lucruri mari şi să gândim în perspectivă. Ne gândim ca în viitor  să insistam  ca să atragem finanţare astfel încât în perioada 2014-2020 să se materializeze o paletă extinsă de proiecte.

– Cum vedeți situația politică din Neamț?

 Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul al reaşezărilor politice, un an în care s-a încercat o reorganizare internă a tuturor formaţiunilor politice locale.

Alegerile care au avut loc aproape la nivelul tuturor partidelor nemțene demers politic în urma căruia au fost alese noi conduceri, au avut ca scop eficientizarea activităţii politice în perspectiva celor două tipuri de alegeri din acest an: europarlamentare şi prezidenţiale. Ținând cont că cei care ne-au ales și ne-au ascultat în campanile electorale au mari așteptări și până acum nu s-a cunoscut mare lucru, deși proiecte mai vechi au fost totuși finalizate, eu am toată speranța că lucrurile se vor îndrepta și că va exista o colaborare benefică pentru noi toți și mai ales atât de necesară pentru liniștea cetățenilor acestui județ.

Irina CĂLIN

Articolul precedentPoliţia Locală Piatra Neamţ vrea armament şi muniţie
Articolul următorMai multe ajutoare sociale