0:00

Puțină lume știe că satul cel mai tânăr din județ este Ardeluța, asezare aflată la izvoarele unuia dintre cele mai frumoase râuri din țară: Tarcău. Primii locuitori ai acestei mic sat au lucrat la exploatarea lemnului, apoi și-au încropit adăposturi, mai târziu și case, încă de pe timpul Societății „Albina”, respectiv, perioada 1925-1935.  Lucrătorii au fost aduși la muncă de pe alte meleaguri, însă parte dintre ei s-au statornicit, definitiv, într-un adevărat colț de rai. Totodatâ, în timpul vechiului regim, ca și astăzi, localnicii, în mare parte crescători de animale acum, puteau și pot oferi găzduire și hrană pentru sume relativ mici celor care vor să-și petreacă timpul în creierul munților, însă calea de acces nu este în totalitate modernizată.

Ei bine, din centrul comunei până la Ardeluța sunt vreo 23 de km de drum comunal, din care trei sferturi asfaltat, dar din apropierea Sihăstriei Tarcăului se circulă pe drum de piatră, mai puțin atrăgător unora. În schimb, pe acest traseu circulă, de mama focului, utilaje grele și autocamioane mari necesare pentru exploatarea și transportarea masei lemnoase recoltate, însă drumul nu este pregătit pentru o presiune atât de mare, iar din ceea ce s-a făcut până acum, cu siguranță, se va alege praful cât de curând.

Primarul Iulian Găină ne-a relatat că ”am cerut tuturor factorilor decizionali să găsească o variantă acceptată de toată lumea, dar eu vorbesc parcă singur și în pustiu!” Nu știm ce se va întâmpla, dar drumul are, în primul rând, nevoie de fonduri pentru continuarea modernizării și de protecție, mai ales că pe acest traseu se află și câteva așezăminte monahale căutate de turiști sau pelerini, dintre care se remarcă Mânăstirea Sihăstria Tarcăului. Cum și în ultimul deceniu s-a tot vehiculat de modernizarea tuturor drumurilor cu interes turistic și monahal, iată, Valea Tarcăului, pomenită de atâtea ori și de Mihail Sadoveanu, pare să nu aibă prea curând baftă de ocrotire. Totuși, nutrim speranța că se va găsi o variantă acceptată și respectată de toată lumea! (C.N.)

Articolul precedentNoi așezăminte culturale
Articolul următorPrimele bilete de tratament, abia din martie