Zona montană a judeţului Neamţ a primit omologare pentru 8 trasee turistice, care corespund normelor de siguranţă şi prevederilor HGR 77/2003. Cele două trasee care n-au fost omologate deocamdată sunt Durău – Cascada Duruitoarea – Dochia şi Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Dochia, din ultimul desprinzându-se un alt traseu (Neagra) care şi el are porţiuni cu risc.
„Sunt zone în care grohotişul s-a spălat, s-a ajuns la piatră şi riscul de accidentare este destul de mare”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.
„Consiliul Judeţean are un proiect de reabilitare a acestor trasee şi, după ce se vor face amenajările care să asigure siguranţa turiştilor, vor fi şi ele omologate. Până atunci, oricine le parcurge, o face pe propria răspundere. Noi vom scrie pe plăcile de traseu care sunt omologate şi care nu, ca să ştie toată lumea, dar bineînţeles, nu înseamnă că, dacă un anumit traseu este omologat, atunci nu există niciun risc de accident. Accidente se pot întâmpla oriunde”.
În mod normal, niciun turist nu are voie să circule în masivul Ceahlău prin alte locuri în afară de traseele cunoscute. De exemplu, spre vârful Toaca, unde nu mai există demult trepte, ascensiunea ar trebui interzisă, pentru că nu este traseu turistic în acea zonă. Oamenii care merg de ani de zile pe munte ştiu, însă, că au voie şi urcă, pe potecile înguste, până sus. Puţini sunt informaţi, însă, că o fac pe propria răspundere. (C. MIRCEA)