Gheorghe Stoian, un bărbat de 48 de ani, din comuna Ştefan cel Mare, care era dat în urmărire internaţională, a fost prins, într-un autobuz, în Spania. Imediat au fost anunţate autorităţile române şi o escortă, formată din polițiști nemțeni și lucrători de la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, l-a preluat pe Stoian şi l-a predat Agenţiei Naţionale a Penitenciarelor. Gheorghe Stoian a fost condamnat de Tribunalul Neamț la 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane şi se sustrăgea de la executarea pedepsei.

„În fapt, în cursul lunii februarie 2007 a determinat o altă persoană să racoleze două tinere, prin promisiunea falsă a obținerii unor locuri de muncă în Spania, în scopul exploatării sexuale a acestora. Totodată acesta a remis o sumă de bani în scopul arătat și a organizat deplasarea persoanelor vătămate de la Satu Mare în Spania”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

După ce-a fost prins de autorităţile spaniole, Stoian a spus că voia să se întoarcă în ţară să-şi ispăşească pedeapsa. În ideea de a preveni traficul de persoane, care continuă să facă victime şi după atâţia ani, poliţiştii recomandă:

  • Verifică daca firma care îți oferă de lucru este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Munca în a cărui raza își are sediul și dacă are ca obiect de activitate intermedierea de locuri de muncă!
  • În cazul în care vrei sa închei un contract cu o firmă şi acel contract este redactat într-o limbă străina, tradu întâi contractul, astfel încât să-l poți studia cu atenție!
  • Comunică rudelor, prietenilor, adresa locului în care urmează să lucrezi și lasă copii xerox, ale tuturor actelor cu care pleci. Solicită numărul de telefon al respectivei firme si cere cuiva să te sune acolo după un timp!
  • Nu da nimănui și sub nici un motiv pașaportul sau alte acte (în afara organelor statului român sau străin abilitate să verifice actele). Dacă ți se propune să pleci peste hotare cu acte false, ești sigur în pericol. Anunță imediat Poliția despre acest aspect!
  • Acceptând o slujbă la negru consimți implicit să renunți la dreptul tău de a fi remunerat conform cu munca depusă la dreptul tău de a avea un statut egal cu ceilalți!
  • Încearcă să înveți limba și află legislația țării de destinație, telefonul și adresa ambasadei României din acea țară. Oricând ai nevoie de ajutor poți apela la ambasada României sau la organizații umanitare în acea țară. C. MIRCEA