Marius IrimiaDetectoristul Marius Irimia a predat, luni, 7 decembrie, cea mai nouă descoperire a sa directoarei Direcției pentru Cultură Neamț.

Cei 200 de denari imperiali romani scoși la lumină datează din secolele I-III și reprezintă al treilea tezaur descoperit în județul Neamț.

„Sâmbătă am plecat să fac o detecție la Ruginoasa. Eu am mai bătut zona, dar de data asta aveam în minte un loc anume unde voiam să ajung. Drumul era desfundat și m-am împotmolit. Cred că m-am chinuit vreo jumătate de ceas să ies din noroi, dar patina, și cum am mai avut eu aventuri de-am scos mașina cu caii de prin șanțuri, m-am enervat, m-am dat jos, am luat detectorul și am găsit tezaurul. Acum, derulând filmul, îmi dau seama că acolo trebuia să mă împotmolesc. Dar n-am renunțat la ideea de a ajunge la locul în care voiam să merg inițial. Am un feeling că și acolo este ceva. Zona Ruginoasa încă ascunde multe lucruri și, dacă nu le descoperă cei de la muzeu, le voi descoperi eu”, a declarat Marius Irimia.

„Cu siguranță la Ruginoasa există un sit, care trebuie de urgență înscris în primul rând în Repertoriul Arheologic Național, pentru a beneficia de protecția legislației referitoare la patrimoniu. Sper ca această nouă descoperire în zonă să-i determine pe specialiștii din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț să facă demersurile necesare pentru înregistrarea sitului și să inițieze o cercetare arheologică în zonă, pentru a scoate la lumină toate comorile care, cu siguranță, se ascund încă în pământ”, a precizat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. (ZCH NEWS)