Sforăitul, oboseala și somnolența în timpul zilei, hipertensiunea și bruxismul, sunt unele dintre semnele care ne pot indica faptul că suferim de apnee în somn.

Dr. Țăranu Simona Mihaela, medic dentist acreditat pe somologie (specialitatea care studiază apnea nocturnă), colaborator al Institutului BTI Spania, ne vorbește despre această boală.

MG 5093 Desktop Resolution

Ce este sindromul de apnee in somn?

Apneea reprezintă întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, cu o durată de cel puțin zece secunde. Ea se poate repeta de sute de ori în fiecare noapte și să dureze mai mult de un minut, ducând la un somn de slabă calitate care afectează în mod negativ sănătatea, calitatea vieții, performanța la locul de muncă și este cauza accidentelor cardiovasculare. Fiecare apnee îngreunează ajungerea oxigenului în țesuturi, ceea ce provoacă hipertensiune arterială și boli cardiovasculare grave.

Care sunt principalele simptome ale apneei ?

O persoană de vârsta medie, care este obosită, somnoroasă, care sforăie și suferă de apnee în timpul somnului, este de obicei observată de partenerul de viață. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din pacientii cu apnee severă nu au simptome, asa că, este de preferat ca fiecare pacient care sforăie și căruia i se oprește respiratia în somn și/sau prezintă hipertensiune arterială, să fie observat într-un centru de monitorizare a somnului. Grupul de cercetători de la Institutul BTI a demonstrat că există o legătură între apnee și problemele dentare, cum ar fi bruxismul (scrașnitul din dinți). Așadar, medicii stomatologi au un rol foarte importanat în diagnosticarea și tratarea apneei.

Cum sunt diagnosticate aceste probleme?

Dacă suspectăm faptul că pacientul suferă de apnee, îi propunem monitorizarea somnului. În clinica noastră avem echipamentele necesare pentru diagnosticare.

Clinica SIMOESTET este prima din România care are echipamente proiectate și dezvoltate de centrul de cercetare BTI pentru diagnoză și tratament.

Acestea sunt foarte ușor de folosit iar pacienții le i-au acasă și le utilizează în timpul nopții. A doua zi, înregistrările sunt studiate de către un specialist.

Cu aceste teste, apneea poate fi diagnosticată la majoritatea pacienților.

Cum se trateaza apneea ?

IMG 9362Trebuiesc respectate instrucțiunile generale: dormitul pe o parte, pierderea în greutate în cazul pacienților supraponderali, evitarea alcoolului și tutunului, respectarea programului de somn etc. Pentru pacienții care sforăie sau suferă de apnee usoară-moderată, am dezvoltat un dispozitiv intraoral pe care pacientul îl poartă în somn și care reduce apneea, precum și sforăitul cronic. Pentru pacienții cu apnee severă este indicat tratamentul cu aparatul CPAP, care este un compresor ce generează o presiune de aer și evită apariția apneei și este trimis pentru investigații și tratament la medicul pneumolog.

Ce se întamplă cu copiii?

Apneea afecteaza unul din 15 copii și aceasta este mai frecventă la copiii care sforăie. Cei mai multi copii nu sunt diagnosticați. Copiii care sforăie și respiră greu în timpul somnului ar trebui monitorizați deoarece riscul apariției apneei este foarte mare. Copiii care nu sunt diagnosticați pot suferi modificări în dezvoltarea neuro-cognitivă care ar putea avea consecințe grave.Tratamentul precoce cu intervenții chirurgicale și/sau expansiunea maxilarului sunt esențiale pentru a preveni complicațiile apărute din cauza apneei.

Există tratament și pentru sforăit și bruxism ?

Sforăitul cronic afectează unul din doi bărbați și una din patru femei. Deși nu constituie o boală în sine, sforăitul reprezintă o problemă de conviețuire în familie și o problemă socială ce prezintă dezavantaje de toate felurile. Tehnicile pe care le folosim în clinică, în mod special prin utilizarea dispozitivelor intraorale, reduc și chiar vindecă sforăitul cronic la majoritatea pacienților, diminuează efectul bruxismului (scrâșnitul dinților) prin protejarea cu gutiere a arcadelor dentare.

Concluzia: Clinica Simoestet Piatra Neamț, prin Dr. Țăranu Simona și colaboratori este prima clinică din România care a achiziționat și folosește aparatul pentru diagnoză și materialele necesare pentru soluționarea cazurilor de apnee și bruxism.

Articolul precedentNoul RMN a ajuns astăzi, 7 decembrie, la Spitalul Județean Neamț
Articolul următorLecţii de protecţia muncii pentru copii din Borca şi Farcaşa
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.