Topul firmelor nemțene, ediția a XX-a: „Am încercat ca acest eveniment să fie o sărbătoare”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ Neamţ

Camera de Comerț și Industrie a județului Neamț organizează vineri, 18 octombrie a XX-a ediție a Topului Firmelor pentru anul 2012. Ediție aniversară, Topul Firmelor din județul Neamț, vine în acest an să sărbătorească, ca în fiecare toamnă, cele mai performante firme din județ din toate sectoarele de activitate. Consecventă în demersul său de a scoate în evidență companiile de succes, Camera de Comerț a realizat, și dorește să continue tradiția, cu scopul de a promova aceste firme pe piața internă și internațională, dar și cu dorința ca vizibilitatea creată cu această ocazie să fie un exemplu de bune practici pentru tinerii care urmeaza să devina antreprenori. Mai multe detalii despre Topul de anul acesta în interviul cu Mihai Apopii, președintele CCI Neamț

– Prin ce se deosebește ediția de anul acesta de cea de anul trecut?

– În primul rând, ediția din acest an este o ediție jubiliară și am gândit-o altfel și mă refer la elementele de organizare. Am încercat ca acest eveniment să fie o sărbătoare pentru cei care au reușit să performeze în afaceri și în economia județului Neamț. În cadrul analizei firmelor și a topului ca suport am venit cu abordări noi atât în ceea ce privește clasamentul și graficele. Au fost scoase în evidență firmele care au ocupat primele trei locuri în ultimele 17 ediții și locul întâi la ultimele 12 ediții pentru că sunt firme care au ocupat primul loc ani la rând. Am încercat să realizăm un top special, cu moment aparte dedicate acestor firme care au fost propuse și pentru topul național. Îmbinăm partea de scoatere în evidență a firmelor cu o atmosferă mai destinsă, de sărbătoare, unde oamenii de afaceri au și moment de socializare.

Criteriile de selecție de anul acesta mai permit firmelor falimentare să fie nominalizate în top?

– Criteriile pentru selecția firmelor care întră în top nu sunt stabilite de noi, topul firmelor nu este o invenție a Camerei de Comerț, este o obligație a Camerei de Comerț, prin legea 335/2007, este o atribuție a noastră. Există o metodologie pentru întocmirea topului firmelor, stabilită la nivel național, noi nu avem intervenții pe top. Noi verificăm dacă firmele există și dacă şi-au păstrat domeniul de activitate sau dacă au intrat în insolvență sau dacă se rulează datele de bilanț. Comparăm datele cu baza finanțelor și se face și o interogare directă. Există câteodată și erori, de exemplu datele noastre nu bat cu celelalte baze de date însă încercăm să le eliminăm, să nu existe niciun fel de eroare. Este o comisie care verifică întocmirea topului, iar din comisie fac parte oameni calificați pe această activitate și sunt de asemenea criterii stricte de selecție a firmelor, intervenția noastră este redusă și se referă doar la aspectele de concretețe a analizei. Noi am impus, de exemplu, ca firmele care intră în top să aibă cel puțin un angajat, criteriu aprobat de Colegiul de conducere al Camerei. Ne ferim să facem lucrări subiective care pot dăuna mediului de afaceri, efectul lor contează când este vorba de orice domeniu de activitate.

Ați constatat că, spre deosebire de anii anteriori, oamenii de afaceri din Neamț au devenit mai interesați de Camera de Comerț și Industrie Neamț?

– Camera de Comerț și Industrie Neamț este una din camerele cu activitate în evoluție pozitivă dacă apreciem numărul de firme, cifra de afaceri a acestora, numărul de angajați și activități economice desfășurate. Deși județul Neamț este un județ mediu, cu o cifră de afaceri destul de scăzută, am reușit să ne menținem în ultimii trei ani, din punct de vedere al activităților desfășurate de cameră, în primele zece locuri. Camera de Comerț şi Industrie Neamț este o cameră cu o activitate bună, iar în ultimii ani am avut o abordare deosebită în privința transmiterii unui exemplu de bune practici pentru tinerii din județ care vor fi viitorii oameni de afaceri. Avem o legătură bună pe care încercăm să o păstrăm atât cu firmele, cât și cu cei care vin din urmă.

Clasamentul firmelor a fost realizat după o metodologie stabilită la nivelul Oficiului Național al Registrului de Comerț și Industrie și a fost aprobat de Colegiul de Conducere al CCI Neamț, fiind luate în calcul criterii precum informațiile din situațiile financiare ale societăților comerciale pentru anul anterior sau informații despre respectivele firme rezultate din activitatea Camerei de Comerț. Topul Firmelor Nemțene a fost structurat pe şase domenii de activitate, iar fiecare domeniu a fost structurat la rândul său pe grupe de activitate conform clasificării CAEN.

Irina CĂLIN

Articolul precedentBețivii, fruncea la Spitalul Roman
Articolul următorVine iarna, bine-mi pare! Oficial, suntem pregătiți!