0:00

 Vine iarna, bine-mi pare! Oficial, suntem pregătiți!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Iarna este anotimpul pe care autoritățile îl „îndrăgesc” cel mai mult. Aceasta, deoarece, de fiecare dată, sunt luate prin surprindere. Ceva-ceva demersuri se fac, iar toţi diriguitorii, fie ei de la judeţ sau din principalele localităţi se declară pregătiţi nevoie mare pentru iarna grea ce se anunţă. Cât de eficiente vor fi măsurile anunţate vom avea desigur ocazia de a afla în curând. Experienţele anilor trecuţi ne fac mai curând neîncrezători, dar suntem deschişi să aşteptăm să vedem marea minune: fără drumuri blocate, fără femei gata să nască ajunse la spital în ultima secundă sau deloc, fără întreruperi de curent şi fără multe alte „delicii” cu care ne-am obişnuit în ultimele ierni.

Județul: în așteptare

Drupo Neamț se pregătește de deszăpezire. Licitațiile pentru trasee sunt în plină desfășurare și s-au pus la punct și ultimele detalii în ceea ce privește stocul de combustibili și material antiderapant.”Am stabilit cantitățile necesare de material antiderapant, aproximativ 7.000 de tone, care dacă va fi nevoie le vom suplimenta. Derulăm discuții cu Prefectura, ISU și Secția Drumuri Naționale pentru a realiza un program corelat de deszăpezire. Din punctul de vedere al Drupo, majoritatea utilajelor sunt prinse în program mai ales că au fost reparate și revizuite. Am cerut și un inventar al utilajelor deținute de societăți private pentru a ști la cine să apelăm în caz de nevoie. Așteptăm și confirmarea de la primării cu  mijloacele pe care le au în dotare ca să știm cum pot fi ajutați”, a explicat Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

Piatra Neamţ: firma bună trece primejdia rea

Consilierii locali pietreni au aprobat, în ședința de ieri, Planul Operativ de Acțiune și Programul de Măsuri pentru perioada de iarnă. ”Ne-am gândit la mai multe firme de construcții care au în dotare utilaje performante. Vom pune la punct un sistem de lucru cu aceste firme, se va stabili și o persoană de contact. Vă dau un singur exemplu, la inundațiile de astă-vară în toiul nopții nu aveam utilaje să putem tăia buștenii și să consolidăm podul de la Bâtca Doamnei. În același timp căutăm soluții pentru achiziționarea propriilor utilaje și echipamente care să fie multifuncționale, care să poată fi utilizate în situații de urgență, și avem în vedere fondul de rezervă”, a precizat viceprimarul Aurelia Simionică.

Roman: asigurare pe termen lung

La Roman, autoritățile au pus gând rău iernii, în sensul că sunt deja pregătite să intervină. Municipiul are contract pentru deszăpezire, încă de acum 4 ani, cu firma Rossal, pentru încă 21 de ani. Societatea vine cu tot ceea ce înseamnă personal și utilaje, în timp de administrația locală pune la dispoziție materialul antiderapant. “Primăria Roman are în stoc la acest moment: 30 de tone de material antiderapant, 60 de metri cub de sort și 50 de tone de sare. Precizăm că achiziționarea sortului se poate face de pe plan local, astfel încât putem completa tot timpul necesarul. Societatea Rossal vine cu utilajele din dotare și are libertatea, dacă acestea nu fac față, să închirieze și de la alte firme”, a declarat Constantin Cudalb, consilier personal al primarului Laurențiu Leoreanu. Acesta a mai precizat că toate cantitățile precizate mai sus sunt suficiente, în cazul unor cantități mari de zăpadă, pentru cel puțin 2-3 săptămâni. City-managerul Ovidiu Bojescu spune că, pentru o iarnă, achiziția de material antiderapant și sare ajunge la circa 600-700 de milioane de lei vechi.

Bicaz: doar la comandă

În urma experienței din anii trecuți, Primăria Bicaz se declară pregătită pentru sezonul rece și este încrezătoare în planul pe care și l-a propus. „Pentru ceea ce ține doar de străzi ne vom folosi de serviciile SC TRUCK TRANS SRL. Nu încheiem un contract pe o perioadă stabilită pentru că nu vrem să ne trezim în situația în care perioada de contract s-a încheiat, iar în martie dacă ninge să nu mai beneficiem de serviciile necesare deszăpezirii. Vom solicita firma pe bază de comandă ori de câte ori avem nevoie, astfel încât să nu rămână străzile blocate. Pentru partea pietonală se vor îngriji angajații primăriei de la spații verzi, iar angajații de la Salubritas se vor ocupa de deblocarea căilor de acces la instituțiile din oraș”, a declarat Nicu Butnaru, viceprimarul orașului Bicaz.

Târgu Neamț: primăria e dotată

Primăria Târgu Neamț este pregătită pentru sezonul de iarnă în care are de administrat 89 de kilometri de drum. Conducerea administrației locale a participat și la o ședință a Consiliului Județean cu privire la pregătirea localităților din județ pentru sezonul de iarnă. Primăria Târgu Neamț a prezentat situația dotărilor pe timp de iarnă, fiind pregătită pentru orice situație de urgență. Orașul Târgu Neamț dispune, în acest sens, de mai multe utilaje, cum ar fi: tractor U650, echipat cu lamă pentru zăpadă, buldoexcavator dotat cu o cupă de un metru cub, autogreder și greder G8 pentru deszăpezit. De asemenea, pentru transportul zăpezii Primăria Târgu Neamț mai dispune și de o autobasculantă și un tractor U450 cu remorcă. Pentru a face față unei ierni grele primăria mai are un contract de prestări servicii cu o societate care dispune de mai multe dotări: ifron dotat cu cupă și lamă pentru deszăpezit, o volă și o autobasculantă de 16 tone cu lamă în față. „În afară de acest contract, administrația locală mai are un alt contract de prestări servicii cu Eurosal Târgu Neamț, care administrează antiderapantul ce este depozitat într-o cantitate de 100 de metri cubi la Sera de flori, și tot ei se vor ocupa și de trotuare pe timpul iernii”, a precizat viceprimarul Traian Humulescu. (Ceahlăul)

Articolul precedentTopul firmelor nemțene, ediția a XX-a: „Am încercat ca acest eveniment să fie o sărbătoare”
Articolul următorAu căzut ca musculițele

2 COMENTARII

  1. Sunteti mincinosi. Iarna v-a veni, probleme v-or fi, fiecare se v-a descurca cum poate, autoritatile v-or fi absente. Ca in fiecare an.

  2. „Vine iarna bine-mi pare” cu proteste-n Piaţa Mare. Glumesc, desigur.
    Totuşi, protestul sindicatului profesorilor, medicilor, este cât se poate de îndreptăţit: lefurile nu sunt corect ierarhizate şi nici pe departe suficiente! Dar, spun eu, protestul anunţat de preşedintele Asociaţiei Sens Civic-Neamţ Andrei Carabelea, este la fel de necesar? Şi dacă DA! de ce aşa de târziu? Şi mai ales de ce atât de violent? Să înţelegem că „misionarii” care instigă lumea prin biserici ca la Pungeşti-Vaslui, au ajuns şi în Neamţ? De copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătete care se sinucid de dorul lor, n-a auzit ASC? E bine că ne doare sufletul de alţii,dar de-ai noştrii ar trebui să ni se rupă inima!

Comentariile sunt închise.