pietricica turism

Un comunicat de presă al DRDP Iași, primit în această dimineață la redacție (19 martie), anunță că toate drumurile naționale din Moldova sunt deschise traficului și că pentru asta au fost folosite 2535,5 tone de material antiderapant.

Ultimele 24 de ore s-au remarcat printr-o vreme mai mult decât capricioasă, creând probleme atât participanților la trafic, cât și echipelor de deszăpezire ale DRDP Iași. Ninsorile abundente, dar și fenomene extreme precum ploaia înghețată și-au făcut simțită prezența pe unele sectoare de drum național, îngreunând acțiunea autoutilajelor și a soluțiilor antiderapante din dotare. Acesta după o sâmbătă în care la nivelul regiunii s-au înregistrat ploi transformate ninsori abundente și polei.

Menționăm că, pe timpul nopții de 18/19 martie, la nivelul DRDP Iași s-a acționat cu 243 de autoutilaje și s-au răspândit 1489,5 tone de material antiderapant. În total, în perioada weekend-ului, au fost folosite 2.535,5 tone de material antiderapant.

Din cauza ninsorilor abundente, pe DN 24, km 171-188 (zona Poieni – Bucium, județul Iași), în după-amiaza zilei de duminică, 18 martie, începând cu ora 16.45, a fost instituită o restricție pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Aceasta a fost ridicată însă astăzi, 19 martie, la ora 01.30, pentru toate categoriile de autovehiculele, timp în care echipele DRDP au intervenit pentru aducerea carosabilului la parametri circulabili.

De asemenea, utilajele DRDP Iași au fost solicitate la mai multe tractări de autocamioane și autoturisme derapate în afara părții carosabile, în special din cauza neadaptării vitezei la condițiile de trafic sau a echipării neadecvate condițiilor de iarnă. „A fost un efort extraordinar, de peste 48 de ore de mobilizare permanentă, în care vremea rea a creat probleme atât șoferilor, cât și echipelor noastre de deszăpezire. Ninsorile au alternat cu lapovița, măzărichea și, pe alocuri, cu așa-zisa ploaie înghețată, care au îngreunat acțiunea autoutilajelor și soluțiilor noastre antiderapante. Cu toate acestea, am reușit să menținem întreaga noastră rețea de drumuri naționale din administrare deschise circulației, chiar dacă pentru aceasta a fost nevoie de un efort extraordinar din partea echipelor noastre sau de restricții temporare de tonaj pe unele sectoare de drum.”, a declarat Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.

În continuare, DRDP Iași este preocupată de refacerea stocurilor de material antiderapant și de revizia autoutilajelor din dotare, pentru a preîntâmpina eventuale episoade meteo în zilele următoare. Recomandăm totodată participanților la trafic să circule cu prudență maximă pe drumurile naționale, cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor și informarea prealabilă cu privire la starea carosabilului din zonele tranzitate. Aceasta în condițiile în care, meteorologii anunță până mâine, 20 martie, ora 21.00, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, polei și vreme deosebit de rece.

La acest moment, pe raza DRDP Iași se află în acțiune 157 de autoutilaje. Nu există drumuri blocate sau cu circulație îngreunată, chiar dacă se circulă în condiții de iarnă. Carosabilul se prezintă cu zăpadă frământată în strat de 1-3 cm în județul Suceava (pe unele sectoare din DN 17A și DN 18) și umed cu porțiuni de zăpadă frământată în rest. Temperatura aerului este cuprinsă între -12°C la Ghimeș (Bacău) și -3°C la Tecuci (Galați).

DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic pentru orice informații despre starea drumurilor naționale din zona Moldovei, prin Dispeceratul său deschis în regim de permanență – tel. 0232/213168. Informații actualizate despre starea vremii și a carosabilului pot fi obținute și de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum și de pe paginile noastre web, www.drd piasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naționale.”