Munca la negru și nerespectarea normelor de protecția muncii rămân fapte sancționabile de la primul control. Oficiali ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț au precizat că legea prevenirii nu se aplică asupra Codului Muncii și a reglementărilor privind registrul general de evidență a salariaților.

„Munca nedeclarată, în cele patru forme, este exceptată din prevederile legii prevenirii 270/2017, care oferă posibilitatea agenților economici de a fi păsuiți de amendă la primul control și de a aplica un plan de remediere a deficiențelor. De asemenea, sub incidența legii prevenirii intră doar câteva abateri ce sunt cuprinse în legea 319/2006 actualizată”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Nicolae HÂRLEA, purtător de cuvânt ITM Neamţ

Abaterile din legea securității și sănătății în muncă ce nu se sancționează cu amendă de la primul control sunt cele legate de obținerea autorizației de funcționare înainte de începerea activității de către agentul economic, de raportul privind accidentele de muncă ce trebuie înaintat ITM, de asigurarea materialelor igienico-sanitare și a alimentației, dacă acestea sunt cuprinse în contractul colectiv de muncă sau în contractul individual de muncă, de asigurarea materialelor de informare a lucrătorilor privind normele de protecția muncii. (C.I.)

Articolul precedentToate drumurile naționale din Moldova sunt deschise
Articolul următorACTUALIZARE Alertă la Poiana Teiului! Gospodării inundate de râul Bistriţa!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.