Odată cu venirea toamnei și, în general, a sezonului rece, tot mai mulți pacienţi ajung la Spitalul Târgu-Neamț cu afecțiuni cronice respiratorii. Modificările climatice induc aceste afecțiuni care netratate pot pune în pericol și viața. Dr. Tudorel Axinia, șeful Secției de Medicină Internă din cadrul Spitalului „Sf. Dimitrie” din Târgu-Neamț, atenționează cetățenii cu afecțiuni respiratorii să nu se expună la frig, mai ales în primele ore ale dimineții și să urmeze tratamentul prescris de medicul specialist.
„În ultimele săptămâni, din cauza modificărilor climatice, prin răcirea vremii, tot mai mulți pacienți cu afecțiuni cronice respiratorii, așa numitele bronhopneumopatii cronice obstructive, se găsesc în situația de a prezenta acutizări care, uneori netratate corespunzător, le pot afecta și chiar pune în pericol viața. Această afecțiune este de fapt o acumulare a unor tulburări bronșice cu fenomene de spasm la nivelul alveolelor, realizându-se fenomene asmatice. Aceste fenomene asmatice sunt fenomene foarte periculoase care sunt induse de factorii climatici și care determină reducerea posibilităților de apărare a organismului. Infecțiile sunt severe, cu o sensibilitate restrânsă la antibiotice, astfel încât e bine ca acești pacienți să apeleze la serviciile spitalului nostru unde pot urma un tratament supravegheat”, ne-a declarat dr. Tudorel Axinia. Acesta mai recomandă pacienților să se prezinte la un medic specialist pentru a li se indica un tratament corespunzător și nu un tratament după ureche pus în aplicare la domiciliu.
„Terapia nu trebuie făcută după ureche. Tratamentul e bine să înceapă cu un antibiotic care va fi administrat timp de șapte zile, după care, după investigații de laborator, dacă se impune, va urma un alt tratament cu un alt antibiotic. Abia după această cură putem spune dacă a dispărut infecția. Pacienții trebuie să aibă în vedere și faptul că rezervele respiratorii sunt diminuate prin infecții repetate la nivelul arborelui bronșic, fapt pentru care au nevoie de un așa numit oxigenator. Oxigenatorul este un aparat care asigură o cantitate suficientă de oxigen, crescând astfel saturația arterială a oxigenului, ceea ce îmbunătățește simptomatologia clinică a pacienților. Pacienții trebuie să nu se expună la frig, să folosească în această perioadă îmbrăcăminte lejeră și călduroasă și să evite pe cât posibil contactul cu temperatura scăzută de la primele ore ale dimineții. Ca o ultimă recomandare pacienții ar face bine să-și testeze capacitatea vitală pulmonară în incinta Policlinicii Târgu-Neamț”, ne-a mai spus dr. specialist Tudorel Axinia. (C.T. STURZU)