contrabanda

Anul 2014 a debutat cu o veste proastă pentru fumători. Preţul pachetului de ţigarete a crescut din nou cu 50 de bani pentru unele sortimente. Cum era de aşteptat, reprezentanţii din industria tutunului justifică scumpirile drept consecinţa modificărilor aduse de Guvern la calculul accizelor, implicit la scumpirea carburanţilor. Astfel, taxa pentru o mie de ţigarete a crescut de la 30 de lei la 50 de lei. Totodată, cota taxei aplicată la ţigaretele cu filtru a crescut de la 30% la 31%.

Aşa se face că încă din primele zile ale lunii ianuarie, unul dintre cei mai importanţi producători de ţigări s-a grăbit să afişeze preţuri cu 50 de bani mai mari la unele sortimente: de exemplu, un pachet de Kent costă acum 14 lei faţă de 13,5 lei cât era anul trecut, iar preţul pachetului de Kent Click lung se vinde cu 14,5 lei în loc de 14 lei. Ceva mai “ieftine” sunt Lucky Strike. Un pachet costă 13,5 lei, în timp ce Pall Mall Blue le scoate din buzunar fumătorilor 13 lei. Şi Japan Tobacco International (JTI) a afişat deja preţuri cu 50 de bani mai mari la unele sortimente. Astfel, un pachet de 20 de ţigarete Camel costă 14 lei.
Un alt brand din portofoliul JTI, Winston,ajunge la 14 lei iar ţigaretele Monte Carlo sunt afişate la un preţ de la 12,80 lei pachetul.

Reprezentanţii din industria tutunului spun că scumpirile au crescut direct proporţional cu creşterea accizelor la combustibil: “Prima creştere de preţuri din acest an a fost determinată de schimbarea modului de calcul al accizei. Noua formulă de calcul duce la majorarea cursului de schimb cu aproximativ 5%, până la 4,73 lei/ euro. Acestei creşteri de 5% i se adaugă însă factorul de multiplicare, generat de componenta procentuală a accizei la tutun (acciza ad-valorem) şi de TVA. În acelaşi timp, creşterea accizelor şi implicit a preţurilor la carburanţi se reflectă în costurile materiilor prime, producţiei şi transportului. În consecinţă, toate aceste elemente influenţează semnificativ preţul ţigaretelor. În plus, trebuie ţinut cont de faptul că în aprilie este prevăzută creşterea anuală a accizei la ţigarete, de la 81,78 euro/1000 ţigarete la 84,37 euro/1000 ţigarete”, a declarat, pentru HotNews.ro, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria. Noua modalitate de calcul a accizei prevede ca de anul acesta indicele să fie indexat cu rata medie a inflaţiei din septembrie 2013. (Z.C.H.)