0:00

Gunoiul se scumpește la Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea operatorului de salubritate Rossal Roman vrea să crească tarifele pentru ridicarea gunoiului. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că ultima modificare de preț s-a făcut în 2009 și că ar fi corectă o nouă creștere, dar nu așa cum cere operatorul, ci cum se poate. Chiar și așa, noul tarif va fi în vigoare doar până la finalizarea proiectului pe județul Neamț de management al deșeurilor.

Discuția pe tema ajustării tarifelor există de anul trecut. Tot am amânat această dezbatere. Prețurile nu au mai fost ajustate din 2009. Dacă ținem cont de inflație, creșterea prețurilor pe combustibil și creșterea salariului minim pe economie, logic ar fi să aprobăm noi prețuri. M-am gândit că romașcanii trec printr-o perioadă grea, dar îi înțeleg și pe reprezentanții societății care riscă să nu mai poată funcționa. Operatorul va înainta un material comisie de buget-finanțe, iar analiza lor va ajunge și la mine. Voi face și eu propriile referințe. Am vrut să protejez populația, dar vom face un demers și în sprijinul operatorului. Voi avea puncte de vedere, astfel încât activitatea să se desfășoare normal, dar să nu însemne o împovărare a populației”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Acesta nu a precizat exact care sunt noile tarife dorite de operator, dar a lăsat de înțeles că majorarea cerută nu va fi acceptată în această formă. “Trebuie să găsim un lucru de bun simț, nu un calcul real matematic, pentru că acesta ar duce la o creștere cu 75% și nu pot fi de acord. Nu putem ajunge la o asemenea valoare. Nici măcar la jumătate nu voi fi de acord. Voi face o analiză și vom vedea”, a mai precizat primarul.

De reținut este totuși faptul că noile tarife, dacă vor fi aprobate de Consiliul Local Roman, vor funcționa doar două-trei luni, până când se va implementa proiectul județean pe deșeuri. Din acel moment, licitația și stabilirea tarifelor se vor face de către Consiliul Județean.

În acest moment, asociațiile de proprietari plătesc la Rossal 34,60 lei pe metru cub de deșeuri, în timp ce abonații de la case și agenții economici au un tarif de 36,83 lei pe metru cub. În februarie anul trecut, Rossal a obținut, totuși, o majorare de prețuri, dar pentru depozitarea deșeurilor menajere, cu tarife diferențiate pentru gunoiul de la populaţie şi instituţiile publice din localităţile membre Roman Metropolitan față de cele care nu sunt asociate. Tot anul trecut, redevența pe care societatea o plătește bugetului local pentru contractul de concesiune de pe rampa de gunoi a fost stabilită la 8.236 lei, ultima modificare fiind aprobată în 2010.

Claudia MATEI

Articolul precedentŢigările, mai scumpe din cauza accizei la carburanţi
Articolul următorBugetul Romanului – 800 de miliarde de lei vechi