Întreaga Moldovă se va baza doar pe 3 laboratoare şi pe 2 centre de recoltare, în care se vor efectua gratuit testările fibromax, genotipare și viremiile, investigații necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon.
Cele 3 laboratoare şi 2 puncte de recoltare sunt la Iaşi şi vor trebui să rezolve toate cazurile din judeţele Moldovei. Cele trei laboratoare sunt situate la adresele: strada Păcurari 121, bloc 602; strada Nicolina 79, bloc 977 C şi strada Vasile Lupu, bloc Z, parter. De asemenea, centrele de recoltare sunt la adresele: strada Cloşca 8, bloc B2 şi strada Lăpuşneanu 17. Lista laboratoarelor a fost publicată pe site-ul CNAS, la adresa http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html. În jurul datei de 26 octombrie, voucherele pentru aceste investigații vor ajunge la medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului și monitorizarea pacientului în următoarele centre din țară: București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea.
“Începând de săptămâna viitoare, pacienții pot solicita voucherele pentru investigațiile necesare a fi depuse la dosarul pentru aprobarea tratamentului fără interferon. Consider că accesul la această nouă terapie este un pas important, extreme de necesar pentru această categorie de bolnavi. Sper ca anul viitor să putem extinde tratamentul fără interferon al hepatitei C și la stadiul F3”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.
“Reamintim pacienților că pentru întocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fără interferon, trebuie să se adreseze medicilor de specialitate care se află în relație contractuală cu casele de asigurări din cele nouă centre desemnate. Dosarul întocmit va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant), care-l va trimite apoi la CNAS. Comisia de specialitate a CNAS va analiza dosarele depuse în vederea aprobării și va verifica dacă acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicată pacientului de către casa de asigurări de sănătate unde acesta a depus dosarul. Pe lângă investigațiile amintite, dosarul pacientului va conține în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secțiunea informații pentru asigurați – medicamente – tratament fără interferon. Tot la această secțiune, pacienții pot accesa un document cu informații utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon”, se precizează în comunicatul CNAS. (ZCH NEWS)