Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă a fost prelungit până la finalul anului viitor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNemțenii care doresc să-și acopere perioadele în care nu au lucrat, din diverse motive, dar vor să acopere perioada în vederea ieșirii la pensie pentru limită de vârstă, pot să-și cumpere vechimea în muncă. Guvernul a prelungit perioada până la care se poate acest lucru până la finalul anului 2024.

Conform normelor legale în vigoare există posibilitate asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani în care poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. „Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia un contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, conform Casei Județene de Pensii Neamț.

Un astfel de contract poate fi încheiat la cerere, de orice persoană care îndeplinește cumulativ mai multe condiții:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în țară sau în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asiguri sociale este ales de cel care încheie contractul dar nu poate fi mai mic de salariul minim brut pe țară ce este acum de 3.000 de lei. Cota contribuției de asigurări sociale este de 25%, astfel că cine vrea să încheie un astfel de contract trebuie să achite câte 750 de lei lunar. Suma stabilită prin contract pentru perioada aleasă poate fi achitată integral sau în tranșe.

(G.S.)

Articolul precedentFuraje transformate în scrum de trăsnet: o femeie a suferit atac de panică
Articolul următorAccident la Roman: Un şofer nu a oprit în intersecţie, doi oameni au ajuns în spital
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.