La nivelul județului Neamț sunt peste 2.300 de copii încadrați într-un grad de handicap, având diferite dizabilități. Pentru a-i ajuta să se integreze în societate, cei de la Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Piatra Neamț, din structura DGASPC Neamț, oferă o serie de terapii gratuite. O parte dintre aceste terapii pot fi efectuate gratuit în cadrul Centrului de Recuperare de Zi, dar sunt oferite și la domiciliul copiilor de către o echipă mobilă de specialiști formată din psiholog, kinetoterapeut, maseur și asistent social, după cum informează cei de la Protecția Copilului Neamț.
„Specialiștii Centrului oferă terapie educațională, terapie ocupațională, terapie prin învățare, terapie prin joc, dar și meloterapie. Toate acestea se adresează copiilor care suferă de autism, boli cronice, care au probleme senzoriale, de învățare, dezvoltare, fizice sau motrice, precum și copiilor care suferă de tulburări de dezvoltare, mentale sau de comportament”, informează cei de la DGASPC Neamț.
Noile servicii vin în completarea celor deja existente, precum terapia psihologică, individuală şi de grup, kinetoterapie, logopedie, stimulare senzorială, terapie ABA, terapie Vojta ori consilierea părinţilor. Pentru a beneficia de respectivele terapii, părinții trebuie să depună o solicitare scrisă și un dosar cu documente care să ateste nevoile fiecărui copil în parte.
„Ulterior, se face o evaluare și se acordă un punctaj în baza căruia se face accesul la terapii. Prioritate la programele de terapie și consiliere au copiii din familii cu venituri reduse, iar serviciile gratuite sunt oferite pe o perioadă de maximum doi ani”, au precizat cei de la Protecția Copilului. (Andreea AMARIEI)