Taxe pe lux și vicii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMăsurile pe care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament au vizat atât mediul public cât și mediul privat. Microîntreprinderile au fost lovite cu un impozit pe venit diferențiat în funcție de domeniul de activitate și de cifra de afaceri (amănunte aici). Categorii speciale de majorări au apărut însă pentru bunurile considerate de lux și pentru cele de viciu.

TVA pentru berea fără alcool, alimentele cu zahăr adăugat al căror conținut de total de zahăr este de minimum 10g/100g produs va crește de la 9 la 19%, ceea ce se va reflecta, cel mai probabil și în preț. De asemenea, accizele pentru alcool și băuturi alcoolice vor crește de la 1 ianuarie 2024. În prezent, acciza la țigarete este de 594,97 de lei / 1000 de țigarete și va crește la 672,92 de lei / 1000 de țigarete.

Bunurile de lux vor fi impozitate suplimentar. Persoanele fizice care dețin bunuri a căror valoare depășește 500.000 de euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3% pe diferența dintre valoarea bunului și acest plafon.

Marile companii nu au scăpat „neatinse” în noul pachet de măsuri fiscale. Se va aplica un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au încasări de peste 50 de milioane de euro pe an. Băncile vor plăti un impozit de 2% pe veniturile obținute din dobânzi, taxe și comisioane în anii 2024 și 2026, procentul urmând să scadă la 1% din 2026.

Z.C.

Articolul precedentMinori puși sub acuzare pentru trafic de droguri
Articolul următorRestricție de circulație pe str. Borzoghean
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.