30_manastirea_secu

De câteva zile, călduroase și cu ispite de ieșit la iarbă verde, Mânăstirea Secu percepe taxă de intrare pentru laicii care vor să-ntindă pături și picnicuri la locul cu verdeață din zona Secu. Banii solicitați sunt cât vreo două PET-uri de bere (sau un pomelnic bine primit) și sunt încasați de o firmă de pază, angajată de Mânăstire, nu în mod special pentru taxa de intrare.

Motivele care au stat la baza deciziei obștii de a încasa taxa de grătar rămân deocamdată necunoscute, întrucât starețul Vichente nu a putut fi contactat telefonic până acum, dar cu siguranță va înștiința opinia publică rațiunile sale în zilele ce urmează. Oricum, opinia publică vremelnic ajunsă în zonă pentru relaxare la grătar nu vede cu ochi buni decizia Mânăstirii, chiar dacă, în definitiv și în acte, terenul este proprietatea așezământului monahal. Obișnuiți să ajungă la Secu pentru recreere, picnic, grătar și iarbă verde, doar cu cheltuielile presupuse de masă și transport, cei din Târgu Neamț și localitățile învecinate digeră destul de greu hotărârile obștii.

”Nu e corect din partea preoților să perceapă această taxă. Nu-i destul că statul român ne bagă taxe după taxe? Acum mai vin și preoții să ne ceară bani! Mulți dintre noi nu o să mai venim acolo la iarbă verde sau la grătar” – B.I., 45 de ani, funcționar public.

”Biserica a devenit stat în stat și nu mai este mult până când o să ne pună taxe și pe șoseaua care duce la mânăstiri. Biserica Ortodoxă Română a devenit o companie cu o mare cifră de afaceri. Păcat. Asta nu mai e credință, ci afacere” – C.O., 39 de ani, administrator de societate.

Doar studenții sunt mai deschiși la astfel de noutăți și se resemnează, văzând partea plină a paharului: ”Asta e. O să plătim. Oricum, poate așa nu vor mai arunca gunoaie toți țăranii care vin la grătare și care-și lasă PET-urile și resturile de mâncare aruncate pe iarbă sau în apă. Poate așa se va mai micșora și numărul de maneliști” – V.L, 27 de ani, student.

gratar

(C.T.S.)

Articolul precedentSubprefect de Târgu Neamț
Articolul următorDe cola superior, da` spriț!

5 COMENTARII

  1. daca manastirea a ajuns sa puna taxa pt cine merge la gratar nu stim ce sa mai facem il rog pe staretul manastirii sa mearga sa intrebe sf parinti nu sa faca afaceri

  2. Parinte Vichentie, cum ati indraznit sa stricati distractiile maneliste ale tovarasilor administratori de societati si functionari publici de sub zidurile pline de istorie ale Manastirii Secu ? Retrageti urgent firma de paza si lasati-ne conationalii sa schimbe fata zonei, ocupata inadecvat cu iarba, floricele, paraias, copaci si sa planteze dansii PET-uri, hartii, sticle sparte, vetre de foc etc.,etc. Daca nu renuntati la masura luata, s-ar putea ca niscaiva turisti, veniti din nu stiu ce capat de lume, sa spuna ca manastirile de pe Valea Secului nu apartin Romaniei, pentru ca zona e…curata.Va dati seama ce scandal diplomatic s-ar declansa ? Vai de capul nostru, asta ne-ar mai lipsi !

  3. Stimate persoane !
    In urma cu sase zile in zona manastirii a fost un incendiu ce a survenit din cauza unui foc nesupravegheat. Pagubele inregistrate au fost suportate de catre obstea monahala. Cauza producerii acestui incendiu a fost cat se poate de clara : neglijenta , foc nesupravegheat. Sa admitem faptul ca interventia persoanelor abilitate nu era promta, se puteau intinde flacarile spre manastire , dat fiind faptul ca in urma cu aproape o saptamana , cuvantul ploaie nu era pe buzele noastre, ci doar in rugaciunile tuturor din tara ? In ceea ce priveste taxa, de ce nu ? Da sunt de acord cu o taxa mica, din care sa fie platiti oamenii care pot supraveghea zona sau o pot ecologiza.
    Sa fereasca bunul Dumnezeu in ca hal arata traseul respectiv intr-o zi de luni,sau marti, dupa ce turistii pleaca, manele lui Adi Minune si Florin Salam nu mai pot sensibiliza urechile niciunuia dintre noi ! Dragii mei spuneati ceva de bani, dar de unde finante ? Cati dintre noi ajungem acolo sa dam pomelnice si cati dintre noi ajungem acolo pentru plaja, gratare, intr-un cuvant agrement ?Fara a supara pe nimeni, aduc la cunostinta si faptul ca legea gratarelor este aprobata de foarte mult timp, deci aceasta taxa nu este o noutate.In concluzie, sunt de acord cu taxa.

  4. Sunt de acord cu taxa, dar sa ne dea chitanta pe bani. Sau sfintii parinti sunt scutiti de la taxe si impozite! Biserica a devenit stat in stat, datorita prostiei si manipularii multor romani cu ajutorul unor inalti prelati ca Prea Finantistul Daniel. Asa sa nu-l ajute Dumnezeu daca mai recidiveaza! Eu cred doar in Dumnezeu, dar nu cred in popi, nici sa ma arzi cu lumanarea. IN 2012 Mitropolia Moldovei a avut venituri in valoare de 6 milioane de euro. E oficial. Va dati seama, ca doar 6 au fost declarati. Unde se duc banii aia? Ca toti popii cu vila, masini si apartamente la copii, cer bani de la primarii, de la bugetele locale.

  5. mi se pare normala taxa,pe langa mizeriile ce raman dupa distractii,monahii sunt nevoiti sa vada,distinsele doamne care se relaxeaza cu bikinii,mai lasati,sau mai stransi pe fund,depinde de varsta,nu mi se pare normal sa stai in fundul gol in niste locuri care sunt la 2 pasi de manastiri sfinte,si in locuri in care s-au nevoit decenii de-a randul sute de pustnici,nu poti pangari in asemenea mod acele locuri

Comments are closed.