Paștele a venit întotdeauna la români cu bucurie, cu speranță și cu dorința de înnoire. De aceea era obiceiul ca, înainte de Paște, fiecare familie să se înnoiască într-un fel sau în altul: fie se cumpărau haine noi, fie încălțări, fie unelte pentru gospodărie ori vase și tigăi pentru bucătării. În felul acesta, orice familie, chiar și cea mai amărâtă, aștepta Paștele nu numai pentru sfințenia lui, nu numai pentru slujba de Înviere, nu numai pentru bucatele binemeritate după un post lung, dar și pentru a folosi lucrurile cu care se înnoise.
Inițiativa organizării unui ”Târg de Paște” de către primăria Roman a avut în vedere și această tradiție a înnoirii. Iar ideea a fost aceea de a scuti romașcanul să umble prin cine știe câte locuri și prin cine știe ce magazine pentru a găsi ceea ce căuta pentru a se înnoi și de a-i aduce, într-un singur spațiu, în mijlocul orașului, mai multe posibilități de a găsi cu ce să se înnoiască.
Și, pe lângă magazine (provizorii) de îmbrăcăminte și încălțăminte, au apărut și standuri cu vase și veselă, cu leacuri naturale, cu cosmetice (fiindcă și un parfum nou e bine primit de Paște), dar și cu produse alimentare pur naturale și tradiționale.
Negustorii sunt interesați să vină la Roman fiindcă știu, din anii anteriori, că fac vânzare și romașcanii sunt primitori și cu ”dare de mână”. Iată o opinie, a lui Vasile H., din Covasna: ”Noi, eu și cu frate-meu, venim de câțiva ani la târgurile din Roman. Și primăvara și toamna, dar și iarna. Aducem produse din carne și produse lactate, toate făcute de mâinile noastre. Am găsit niște oameni tare primitori și, când venim aici, că stăm o săptămână, că stă două, noi tot la ei tragem. Ne primesc în gazdă pe câțiva bani, acolo, și-apoi, dacă au drum pe la Covasna, trec și ei pe la noi. Ne-am împrietenit tare bine. Aici, la Roman, e un târg bun, nu există să ieșim în pagubă”.
Și iată ce părere are și o romașcană despre ”Târgul de Paște”. Aneta B., pensionară: ”Eu, una, sunt foarte mulțumită de târgul asta. Azi am venit numai să arunc un ochi, dar mâine vin cu nepoții… am doi nepoței tare drăgălași, unul are 5 ani și celălalt 8. Vin cu ei să le cumpăr niște geci. Am văzut niște geci de fâș exact cum i-am auzit că își doresc ei. Dar să nu uit să vorbesc cu fiică-mea, să nu le cumpere și ei tot ceva de îmbrăcat… Ce să spun? E foarte bine că domnul primar aduce negustorii ăștia la Roman și noi îi mulțumim că se gândește la noi și face tot ce poate pentru noi”.
Luni, 26 martie 2018, a avut loc deschiderea oficială a ”Târgului de Paște”, manifestare devenită, de câțiva ani, tradițională. La această ediție sunt prezenți circa patruzeci de târgoveți, din Ardeal în general și, în cea mai mare parte, ”clienți obișnuiți” ai târgurilor organizate la Roman. Acești comercianți au închiriat 15 căsuțe și 25 de corturi. Pentru întreaga perioadă a târgului, 26 martie – 7 aprilie 2018, ei plătesc câte 1.200 de lei pentru închirierea unei căsuțe și 800 de lei pentru închirierea unui cort.
Lucian Micu, primarul municipiului Roman: ”Iată, am deschis Târgul de Paște. Pe parcursul a două săptămâni vom avea în Piața ”Roman-Vodă” aproximativ 40 de comercianți, care au ales să vină la Roman pentru a–și vinde produsele. Și avem de la produse alimentare tradiționale până la îmbrăcăminte, textile și încălțăminte, astfel încât romașcanii să aibă o gamă cât mai diversificată de produse în perioada Sărbătorilor Pascale. Mai sperăm ca și vremea să țină cu noi, astfel încât romașcanii să poată vizita această zonă, acest târg, dar și comercianții să poată face vânzarea pe care dânșii o așteaptă. Și, fiindcă vorbeam despre comercianți, trebuie să știți că avem comercianți veniți din toată România, din toate zonele geografice ale țării. Sunt prezenți, așadar, comercianți veniți din Sibiu, veniți din Brașov, veniți din Târgu Secuiesc, veniți din zona Moldovei. Nu putem decât să ne bucurăm că municipiul Roman este – fiindcă a devenit acum – o zonă atractivă pentru comerț și, deci, pentru comercianți, ceea ce demonstrează că există totuși putere de cumpărare. Mai mult decât atât, și reușim să satisfacem nevoile pe care le au romașcanii”. (D.A.)
GALERIE FOTO